Vandring 234 - Skrylleområdet och Dalby

 Vi startade vid parkeringen till Skryllegården för att ta oss till Dalby. Först är det promenadstigar och nu vintertid ser man alla stengärden som människorna här slitit med under århundradena för att avskilja markerna. Sliter gör också motionärerna i spåren och i gympasalen, det såg vi.

Skrylle är Romeleåsens nordligaste utlöpare med en högsta höjd på 123 meter över havet. Det finns flera stenbrott i området, både aktiva och nerlagda. Ett stort aktivt finns intill vilket förser sydvästra Skåne med krossten. Fram till 1600-talet dominerade ek- och bokskog området, men skogen minskade sedan alltmer till förmån för betad utmark. Det senaste århundradet har granskog dominerat, men det finns också inslag av gammal ädellövskog. Friluftsliv, motionslöpning och orientering i området tog fart under 1950–60-talen.

Den 1 augusti 1972 var Skryllegården färdig och den 5 september invigde dåvarande landshövdingen Gösta Netzén den nya fritidsanläggningen. Kommunen bekostade anläggningen. Driftsansvaret överläts till Friluftsfrämjandets Lundaavdelning. Redan från början kom det 400 000 besökare om året.

En stor del av den äldre granskogen blåste ner under stormen den 17 oktober 1967. Omfattande stormfällningar skedde även 1981och 1982. I januari 1993 kom ännu en hård storm och efter den bestämdes att det var huvudsakligen lövträd som skulle planteras på de stormfällda ytorna. En stor storm 1999 fällde sen ytterligare stora ytor granskog.



Vi kom till naturreservatet Rökepipan där Dalby vattentorn finns. Detta rundades på stig längs villaområde. Vi kom till vilt område och gjorde ett val som förde oss till en gård. En ung man kom ut och undrade om vi tänkte gå genom gårdsområdet för i så fall fanns det unghästar under träning och då garanterade han inte att vi kom oskadda igenom. Vi valde den trygga vägen och kom ut på stigarna igen. Sen blev det grön, gul resp blå slinga och slutligen Skåneleden. Cirka 8 km gick vi. /Kaj

Inga kommentarer: