Vi började vandringen i motvind och redan efter en halv timme kom det in regn från väster. Så var inte prognosen på DMI. Alla var dock fast beslutna att fortsätta vår vandring. Med hård motvind och regnet piskade i ansiktet fortsatte vi ut så långt vi fick gå. Med fuktiga och immiga kikare kunde vi se att sälarna låg där långt långt ute på de nybildade sandrevlarna.
Vi kunde inte se om det var knubbsäl eller gråsäl. Men båda arterna trivs här. Knubbsäl är den minsta och är mellan 1.4 - 1.5 m lång och väger i snitt 140- 150 kg. De får ungar kring midsommar och kutarna väger ca 10 kg.
Gråsälen är nästan dubbelt så stor. Den är ca 3 m lång och väger i snitt 300 kg. Denna art får ungar redan i februari och sälungarna väger ca 11-20 kg.
På Måkläppen finns det totalt ca 200-250 sälar enligt en beräkning från 2017.
När vi vände och gick tillbaka hade vi vinden och regnet i ryggen så då gick det snabbt. Vi hoppades på att också få se lite fåglar på vår vandring. Men de var inte så många i detta hårda väder. Ett tiotal svanar låg och guppade i en liten sjö som bildats. När vi kom närmare fyren såg vi många gravänder och gräsänder som hade hittat lugnt vatten.
Måkläppen, som blev naturreservat år 1902 , var då ett paradis för fåglar .
Nu är det sälarnas paradis .
Vi får inte beträda Måkläppen från i morgon den 1/2 fram till den 31/10 .
Väl framme vid vindskyddet så åt vi äntligen vår fika. Det smakade såååå gott!
Nöjda och belåtna fortsatte vi vandringen tillbaka till parkeringen. Där konstaterade vi att vi gått 9.5 km, hade fått massor av frisk luft och syre till hela kroppen. Vi hade också haft fin gemenskap med många goda skratt 😊
Vi tackar alla som deltog!
Hälsningar från Anita och Majlis
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar