Vandring 235 - I Västra Hamnen och Dockan i Malmö

Vi var 29 glada vandrare som träffades på Centralen. Det var kallt och tjock dimma. Vandringen började med en rask promenad bort till Malmö live. 

Utanför såg vi den mycket fina omtalade vita statyn Rubato, den fångar din blick och sägs att ljuv musik uppstår. Namnet Rubato kommer från klassisk musik och ska symbolisera att musiken ska vara flytande och rörlig. Skänkt av Malmö förskönings- och planteringsförening. Vi gick igenom nedre plan där det är fritt för alla att vara när som.

Utanför norra ingången är det fler fina konstverk med anknytning till musik. Malmö Live har för säsongen 22/23 lyft fram fokus på musikens helande och läkande kraft.

Väl ute igen hade dimman lättat och solen tittade fram. Glada i hågen vandrade vi vidare förbi Hovrätten och bort till Norra Neptungatan som nu är genomfartsled mellan östra och vänstra Malmö. Tidigare var det Citadellsvägen men som nu har förvandlats till en trevlig gågata längs kanalen. 
Vi tittade på den gamla valskvarnen som stod klar 1885.  Den har renoverats i flera omgångar, senast år 2000. Numera ägs den av Lantmännen och är i fullt bruk. Här produceras 775 ton mjöl per dygn. Kvarnen står nu mitt i ett nybyggt område och den tunga trafiken som levererar säd och mjöl passar inte längre in i den nybyggda stadsdelen. Man planerar att avveckla kvarnen inom de närmsta åren. 

Vi gick vidare genom Varvsstaden där byggandet är i full gång. En stadsdel i total förvandling med fokus på återbruk och bevarande av gamla byggnader från Kockumstiden. 

 

Nu var vi framme i Västra Hamnen där man byggt och förtätat mycket de senaste åren. Vi stannade till på Massttorget där vi kunde minnas att Ica Maxi låg väldigt öde för några år sedan. Nu står här många nybyggda hus med olika arkitektur. Stadsdelsplanerarna har sett till att det blivit stor variation och att det finns många fina gröna mysiga ytor mellan husen.

Vi vandrade vidare genom små fina gränder till Turning torso. Denna unika byggnad är fortfarande Malmös högsta, 190 m. Stod klar 2005 och ritades av den spanske arkitekten Santiago Calatrava. En fantastisk spännande byggnad som är välbesökt av turister från hela världen.

Därefter gick vi till Skaniabadet. Det populära och välbesökta djuphavsbadet i Malmö. Här passade vi på att fika och njuta av den strålande vårsolen. 


 Vandringen fortsatte vidare genom kvarteren Flaggskepparen och Fullriggaren fram till båghallarna. Här är numera Kunskapsskolan och Malmös dansteater.  Vi gick till nya Dockan, längs kajen och beundrade de fina båtarna som ligger där i hamnen. Tänk att här har byggts hundratals stora fartyg under Kockums storhetstid. Här stod också Kockumskranen som var världens största bockkran med lyftkraft på 15000 ton. Kranen såldes till Sydkorea några år efter att varvet lades ner.  


Nära platsen där ena kranbenet stod byggs nu ett exklusivt bostadshus ”Docks”  med 26 vån. Spektakulärt med mycket inglasade balkonger. Köpenhamns planer är att i framtiden ansluta en Öresundsmetro längs ut vid sista området i Västra Hamnen. Nödvändigt för transporter och stärka Lund som forskarstad, dit beräknas komma 5000 forskare per år.

Vi avslutade vandringen via Hjälmarkajen tillbaka till Centralen. Vädret har varit fantastiskt och vi har gått ca 6 km. 




Vi tackar alla som deltagit idag! 
Hälsningar Britt-Marie och Majlis 

1 kommentar:

Anonym sa...

Det var en väldigt trevlig o givande promenad.
Tack! 🙏