Vandring 205 - Skåre, 3 nov 2020

 Skåre hamnplats blev fullsatt när nästan 50 st välklädda vandrare hade parkerat sina Coronasäkra bilar. Solen sken och vinden ven och vi förflyttades tankemässigt till Hansans fynd av Skaareholled, naturhamnen  med  djup inseglingsränna säkert skyddad mellan 2 rev. Ett fiskeläger upprättades i några hundra år tills Den danske Kristian II förbjöd sillsaltning. Vid slutet av 1600talet  bosatte sig den förste fiskaren i Skåre, Lars Ingemansson. 11 generationer har efter honom bott i Skåre. 

På 1800talet efter enskiftet 1812 byggdes de små vitkalkade husen nära havet. Befolkningen ökade och mot slutet av 1800talet  bodde ca 200 personer i fiskeläget. Byn växte inåt land.

 Vi vandrade genom de pittoreska små gränderna till de på 1960talet uppförda husen, spanade i blåsten mot Skåneledens uppförda sälspaningsdäck och vek av mot de ytterst smala stigarna längs med hav och dockhus.Skåres bibliotek var ett vackert glasskåp i idyllen.


Fiskehoddorna läade lite när vi beskådade hamnen som grävdes fram för 37 öre/h  år 1936. KarlXII har  fått en liten bricka på bystugan att det var i Skåre naturhamn hans båt drev iland efter flykten från Stralsund 13 dec 1715. Cirka en km bort står det mäktiga Stavstens monumentet på fel plats. 


Vi vandrade med vinden i ryggen förbi fiskeredskap,tjär-kar till näten... bort mot Snorkelledens startpunkt. Ca 100 m snorkelsimning med infoskyltar under vattnet i blåstångsskogar och ålgräsängar. Där byggdes i början av 1700talet Skåre Skansar, en 800 m lång jordvall med 3 bastioner och 2 batteriplatser. Det var orostider i Europa och  där var det  lätt att ta sig iland. Bastionerna användes  sedan som dansbana, valborgsfirande och badkiosk. Vid skansens slut finns en badplats med brygga och många utflyktsbänkar, ett populärt stopp för tyska husbilsturister. Tivolihusen, som ligger på andra sidan vägen, sålde  bl.a. sand till golven och blåstång att elda med. En karusell fanns för barnen att roa sig med medan papporna'"gjorde upp" Affärerna.


Nu skulle vi i medvind bestiga den 1km långa tattrahatten=kyrkbacken  på danska. Skåre hörde till Maglarp och den gamla 1200-talskyrkan  med skola och fattighus  låg för långt bort . Det tog 30 år att komma igång med det nya kyrkobygget som skulle visa välståndet. Helgo Zetterwalls ritning blev för dyr och gjordes om.1909 stod den röda tegelkyrkan i Eslövsgotik på den högsta punkten. Då begravdes också drängen Anders som första lik och husbonden bekostade monumentet. Kyrkans maskintegel vittrade emellertid av de salta havsvindarna och 1976 stängdes kyrkan och regeringen biföll  senare rivning. Kostnader för rivning var beräknade till 2 milj. Att renovera skulle kosta 30 milj.  År 2007 revs kyrkan. Teglet fraktades till Spillepengen och användes till kontorshus.  Församlingen fick ta hem kyrkbänkarna. Maglarps gamla kyrka  fick åter kyrkklockan. 

Kyrkogrunden blev en bekväm sittplats när vi fikade. De tyska nazisternas grav fick också en liten påhälsning.



Genom en pilalle' uppe på Järavallen skulle vi nu gå i 14 m/s motvind.Vid skolan trädgård blev det plötsligt lä och där stod vi i solen och det kändes sommar. Lasermätartornet byggdes  på 1970talet tillsammans med 6 nergrävda anläggningar med Boforskanoner. Allt för att försvara denna känsliga kustremsa.



Skolan byggdes på 1880talet när barnantalet i Skåre ökade. Den användes i100 år och är nu privatbostad. En guldgömma hittades kring gården mittemot och innan museet blev ägare skar man av en liten flisa och köpte öl för i Höllviken. Under de 5 vindkraftverken vandrade vi med vinden som en vägg. Vi vek av i riktning mot havet och korsade Kämpingevägen som byggdes på 1930 talet och asfalterades några decennier senare. Nu var det  brusande hav och tjockt gräs under fötterna .... och medvind igen! Vandringen var nästan slut och klockan var ungefär 11.30.








Inga kommentarer: