Vandring 8 - Vittsjö-Hyngarp

Morgonpigga samlades 13 käcka deltagare vid Höllvikens bibliotek denna vårtisdag, den 11 maj, redan kl 07.30 för att i tre bilar köra upp till Vittsjö via Hässleholm. I Vittsjö väntade vårt värdpar Eva och Sture Svantesson på oss samt Ulla Kristina som passat på att hälsa på sin mans släkt i grannbyn. Vi var således 16 deltagare (varav 3 herrar) som begav sig ut på denna heldagsutflykt bland grönskande träd och fantastiska hav av vitsippor.

Med rutinerade värdar som Eva och Sture är allt genomtänkt och välplanerat. Redan vid Cafe’ Sjöstugans parkering i Vittsjö, som var startpunkten för vår vandring, hade Eva sett till att våra lunchryggsäckar transporterades vidare i en bil till jaktstugan där lunchen skulle intagas. Dessutom uppskattades det mycket att det fanns tillgång till toaletter innan vandringen påbörjades.
Med Sture och hans svarta pudel i täten startade så vandringen längs vackra stigar vid den spegelblanka Vittsjön. Sture passade då och då på att stanna till längs vägen och informera om bygden och intressanta händelser. Vi gled delvis in på Skåneledens etapp 11 på Kust-kustleden och njöt av fågelkvitter och den första vårgrönskan. En rostig nerramlad informationsskylt fångade någras intresse och de stannade upp en stund för att förkovra sig. När de åter lyfte blicken var halva gruppen borta och det hördes inte ett knyst i skogen där de andäktigt stod och lyssnade vid ett vägskäl. Turligt nog upptäcktes några fotavtryck av Stures gröna storlek 45 skogsstövlar och efter raska steg kunde gruppen återförenas.

Efter en timmes fotvandring anlände vi så till Ekholmens vattenkvarn och gamla sågverk vid Vieån. Fyra herrar från hembygdsföreningen var fullt sysselsatta med att tillverka takspån som efter torkning skulle användas till att laga det gamla sågverkets tak. Det doftade underbart av nysågad gran och efter att vi hungriga gett oss i kast med Evas härligt framdukade frallor, pålägg, kardemummakrans och kaffe fick vi en stunds intressant information om kvarnen och spåntillverkning.

Vi fortsatte så vandringen längs Gundrastorpsvägen och stötte på vildsvinsjaktens små matstationer i skogen som doftade av tjära för att locka till sig de luriga, kompakta små skogssvinen. Orkanden Gudrun och två år därefter Pers härjningar finns det fortfarande spår av och Sture gav sin syn på skogsbrukets sätt att hantera dessa katastrofer. Den skogsokunniga skaran kunde bara intresserade lyssna, nicka och hålla med.

Med stora kliv tog vi oss över små bäckar i mossen och anlände så småningom till Eva och Stures jaktstuga i Hyngarp. Efter 2,5 timmar i skogen sedan fikapausen passade det ypperligt att få sätta tänderna i ytterligare en smörgås eller sallad medan vi betraktade den vackra utsikten över Mellonsjön.
Sture berättade att den timrade jaktstugan hade transporterats ner från Härjedalen. Eva bjöd på mycket uppskattad chokladkaka som vi inte var nödbädda att stoppa i oss.
Tiden rinner snabbt iväg när man har roligt tillsammans, så med Eva som chaufför fick några av oss bege oss till Vittsjö för att hämta upp våra bilar inför hemresan, medan övriga deltagare traskade vidare till gården. Efter en avslutande tur på gården var det så dags att säga farväl efter en vandring med kulturhistoria, skogskötselkunskap, vackra vyer och mycket hjärtligt värdskap.

Inga kommentarer: