Vandring 7 - Skanör-Knösen

Klockan 9 samlades 16 muntra vandrare (varav 3 herrar) utanför ICA i Skanör för att under Kerstin Wiegert-Bucquets och Birgitta Svegers utmärkta ledning promenera ut till Knösen. Speciellt välkommen är Karin som deltager för första gången. En del av deltagarna bor i Skanör och känner vägen väl, men vi är också många som bor i Vellinge kommun men har aldrig satt vår fot ute på den natursköna udden.

Vi började med att gå på Mellangatan förbi alla vackra gamla hus, bland annat Britta Kittels gula hörnhus och Gästgivaregården innan vi vek av på Kyrkogatan och sedan Västergatan. I gatuhörnet ligger Studentgården där Edla och John af Klercker en gång bodde. Från sitt stora hus kunde de låta sina blickar vandra över den lilla småstaden med kyrkan och rådhuset, över den rika flommen och möta havet i söder. 1938 donerade Edla gården till Akademiska Föreningen och Lunds studenter. För studier och social samvaro som det hette i gåvobrevet.

Vi når Skanörs gamla borgruin med vallgrav och härlig utsikt över sundet. Både Kerstin och Birgitta har mycket att berätta om ruinen och Skanörs historia. Raste gav tipset om att den bästa malörten plockas på ängarna bredvid borgruinen på Bartolomeinatten den 24 augusti då de magiska krafterna i örten är som starkast. Att krydda snapsen med malört är vanligt men substansen Tujon som återfinns i örten sägs påverka och skada det centrala nervsystemet och orsaka svindel, så bli inte förvånade om ni drattar i backen. Malörten är också en medicinalväxt som använts för att bota magåkommor.

Vi begav oss vidare norrut och passerade Perssons stallar med bruna långpälsade utegångskor som har fått ett flertal söta kalvar. Vi var många som gärna hade stått kvar och betraktat boskapen men Birgitta skyndade på oss för att hålla tidsplanen.
Nakenbadarnas eget lilla paradis till höger om oss låg öde och väntade på sommarens invasion och naturreservatet Norra Badreveln till vänster om oss har besöksförbud så här års.
Britt kände plötsligt igen ett gult hus där hon i sin ungdom tillbringat en våldsam midsommarafton och även Anna berättade om trevliga midsommarutflykter i området.
Biologen Ulla Kristina visade några av oss den lilla vita nagelörten med ett fröhus som ser ut som en nagel.

Så kom vi fram till yttersta spetsen på Knösen där Birgitta och Kerstin sett ut en lagom sluttande backe där vi kunde sträcka ut oss och äta våra goda smörgåsar. Någonstans utanför, lite olika meningar om var, ligger svanrevet där svanarna samlas i stora flockar. Ewa delade ut det lilla förtjänsttecknet “På Gående Fot” till Ulla Kristina, Ulla, Britta, Anna, Birgitta, Ove, Birgitta, Raste, Anita, Bo och Kerstin. Vi är nu 15 fullvärdiga medlemmar i Näsetvandrarna.

Vi vandrade så tillbaka mot Skanör där vi mötte ortens kända biolog Jan-Åke Hillarp som med stor kamera på magen ger oss en kort föreläsning om olika fågelläten. Han kunde också berätta att det är Balsampopplar som växer bredvid vägen.
Till höstens planerade Falsterbovandring hoppas Britta kunna bjuda in Hillarp till vår vandring så vi kan lära oss mer om traktens flora och fauna.
Vi stannar till framför Rådhuset och får höra ytterligare historia berättas av Kerstin och Birgitta.

Inga kommentarer: