Vandring 26 - Vårpromenad på den skånska slätten

Vi var 27 småhuttrande men vandringssugna deltagare som samlades vid Håslövs kyrka kl 9 den 5 april 2011. Britta Kittel och Kerstin Johannesson var dagens vandringsvärdar. Kerstin började med att berätta om Håslövs kyrkby. Om hur de välmående bönderna som styrde i slutet på 1800-talet hade stora planer för sin hemby, vilket den nygotiska kyrkan från 1880 vitttnar om. Kyrkan ritades av Helgo Zettervall och går i folkmun under namnet Katedralen på Söderslätt. Vi gick förbi den vackra gamla prästgården med sin stora park där vintergäck, scilla och snöklockor blommade och råkorna härskade i trädkronorna.

Längs Köpmannavägen kom vi så in i själva byn. Med järnvägen Malmö-Trelleborg, som öppnade 1886, fick byn en station och runt den växte en omfattande verksamhet fram och bönderna hoppades på fortsatt expansion. Bland annat verkade man för att Håslöv skulle bli knutpunkt för järnvägen till Skanör-Falsterbo. Under storhetstiden fanns två köpmannahus, två lanthandlare och bank, post och telegraf. I det som varit Bonnings köpmannahus finns i dag ett bed & breakfast-hotell.

Vi fortsatte ut på landsvägen mot Fuglie kyrkby i rask takt för att få upp värmen. Regnet hängde i luften och framme i byn regnade det ordentligt. Vi blev därför väldigt glada när en snäll kyrkovaktmästare släppte in oss i sockenstugan så att vi kunde fika medan Britta berättade om byn. Fuglie ligger på en höjd i en trakt rik på fornlämningar. Bland annat finns det två runstenar här. En står utanför kyrkporten och en på en ättehög strax intill. Många sägner berättar om att man ska ha stor respekt för en runsten och inte flytta den hur som helst. Vi fick höra några av dessa. Gamla kartor visar att byn är uppbyggd med två kvarter - vilket är ovanligt i småbyar på Söderslätt. Inte mindre än sju vägar går till och från byn. Namnet Fuglie kommer troligen av att byn ligger på en höjd och att det fanns mycket fåglar (Fulie av fornnordiskans Fogel).

När regnet slutat traskade vi upp på den 4000-åriga ättekullen (graven), och tittade närmare på runstenen som hade flyttats fram och tillbaka enligt sägnen. Det var inte lätt att se om den stod upp eller ner eller ej. Diset gjorde det omöjligt att se ända till Foteviken och Trelleborg som man annars lär kunna göra i klart väder.

Vandringen fortsatte till Bodarps kyrkby, som består av fyra gårdar och en vit kyrka. I en av gårdarna är Kerstin Biärsjö uppvuxen. Kerstin tog emot oss i Hallongårdens varma och hemtrevliga café och gårdsbutik för att berätta om den verksamhet som hon och hennes man Johan startade för några år sedan när de tagit över gården efter hennes föräldrar. Idag odlar de sex kilometer hallonplantor och säljer förutom hallonen (de första kanske klara redan till midsommar) många andra produkter som Kerstin själv producerar i köket och säljer i den för dagen alldeles nyöppnade gårdsbutiken med café. Tidgare fanns detta ute i hallon-landet. I hallonlandet kan man vid fint väder sitta vid rödrutiga dukar och njuta av sin inköpta picknickkorg med kaffe, hallonsaft, hallonpaj eller hallonmuffins.

Varma och med krusbärssaft i magen och hallonprodukter i ryggsäcken för en del, traskade vi via Bodarps Allé tillbaka till Håslövs pampiga kyrka.

Britta och Kerstin

Inga kommentarer: