Vandring 25 - Vellinge Ängar

En solig tisdag, 22 mars 2011, samlades 31 vandrare (varav 2 herrar) med vandrarkängor och stövlar, för att köra 5 km norr om Höllviken till Eknes Blomsterodling mitt emot Vellinge Blomman på Vellinge Väster. Det var vårliga 13 grader i luften men deltagarna fick allt ha på sig halsduk, vantar och några hade även mössa. Marie Nilsson var vandringsvärd denna gång med Wiveca Eliasson som lillvärd och ändalykt. Marie, som är uppväxt på gården hade bett pappa Bertil att berätta om sitt 50-åriga trädgårdsmästeri och vad som odlas där. Näset-vandrarna möttes av stora blomsterbäddar av underbara blå, vita, gula och oranga penseer i växthusen. Helt fantatiskt!

Detta var Näsetvandrarnas 25:e vandring så Wiveca hade varit vänlig och släpat med champagne för att fira tillfället och det blev muntra skålar i växthuset innan man kl 9.30 begav sig ut på Vellinge ängar med Marie i täten.

Marie berättade om släppedagen då hästar och kor släpps ut på sommarbete. I maj/juni öppnas kättar och spiltor runt om i Skåne och djuren transporteras till de vida betesmarkerna på Vellinge ängar. De gräsbevuxna strandängarna sträcker sig 3 km längs Öresund. Ett tiotal strandmarksägare brukar stå beredda redan kl 7 på morgonen för att ta emot sommarens gäster; kor och hästar från hela Skåne. På plats brukar också Vellinges bysmed Karl-Erik Johansson vara med sin vitglödgande fältässja och sina brännjärn. Han har varit med i nästan 20 år på uppdrag av strandmarksägarna. Numera märker han enbart hästarna. I hoven bränner han in bokstäverna HV, det vill säga Hvellinge. Det är med väldiga krumsprång kreaturen tar sig ut i den friska luften efter långa vintermånader i stallet.

Det var fortfarande väldigt lerigt och blött i markerna så de rejäla skodonen kom väl till nytta. Den traditionerliga fikan intogs ute på ängarna och Wiveca såg till att ytterligare 9 deltagare blev fullvärdiga medlemmar och dekorerade med det lilla vandrarmärket. Därefter fortsatte vandringen ute på ängarna till grinden vid Petersro, där vi gick igenom för att sedan komma upp till vägen mot Vellinge. Därifrån gick vi tillbaka mot Eknes förbi Kronan. Klockan 11,30 var vi tillbaka vid bilarna, men det var en hel del som passade på att inhandla planteringslådor med de vackra penseerna från Eknes odlingar innan bilarna åter strävade hemåt.

Vid pennan Marie Nilsson och vid kameran Wiveca Eliasson.

Inga kommentarer: