En solig tisdag samlades vi vid Höllvikens idrottsplats och började med att titta på Stora Hammars mölla. Den byggdes av Per Jönsson år 1868 och är en så kallad holländare, som kan vridas i alla vindriktningar.
Jag informerade om Värdehuset som ligger intill idrottsplatsen. ”Under ett nyligen hållit möte enades representanter från Värdehusetsstyrelse och kommunen om att utforska möjligheterna för ett Idéburet offentligt partnerskap. Detta partnerskap syftar till att kombinera Värdehusets föreningsdrivna verksamhet med kommunens resurser, inklusive en fritidsgård och delar av Kulturskolans utbud. Tanken är att skapa en mer omfattande och tillgänglig mötesplats för unga, där de kan delta i olika aktiviteter och få stöd i sin utveckling.”
Vi började med att gå över gamla Kämpinge mosse, som nu är bebyggd med villor. Här i området fanns bosättningar från stenåldern,1300-1700 f Kr, bronsåldern, 1700-500 f Kr, och järnåldern, 500 f Kr-1050 e Kr. Vid Sohögsvägens början finns en bronsåldershög, som är utgrävd 1924.
Andra delen på vandringen fortsatte vi förbi Hyllehögs äggproduktion tillbaka till Kämpinge by via en markväg. Ursprungligen bestod byn av 12 gårdar, som senare flyttades ut. Byn hade även en kyrka från 1400-talet, övergavs 1632 bland annat pga översandning. I området planterade man pil på 1700-talet för att motverka brist på virke.
Vellinge kommun planerar för att bygga en väg norr om byn och på så sätt behålla bykänslan.
Vi tog oss tillbaka till samlingsplatsen via Norjevägen och tittade på Henriksdalsskolan, som blir klar för inflyttning i nov 2025.
Annika
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar