Almåsa, vandring i och omkring området 25 mars 2025, vandring 272

  Vi var 14 som hörsammat inbjudan till vandring i och omkring ett koloniområde i Malmö kommun men beläget utanför Oxie och Södra Sallerup. Föreningen har en egen hemsida där man kan läsa att Almåsa är landets största koloniområde med 643 stugor/tomter. 

Almåsa fritidsby bildades 1968. 1964 fick Stadsarkitekten i uppdrag av fastighetskoret att utarbeta ett förslag till strövområde och koloniträdgårdar inom Södra Sallerup. Efter flera förslag blev det till slut koloniträdgårdsområde. Det är på 397 000 kvm varav, 222 000 kvm för kolonier.


I samband med den planerade bebyggelsen inom Rosengårdsområdet var det nödvändigt att säga upp koloniföreningarna Haga och Ulricedals sommarstad för avflyttning. De båda koloniföreningarna hade uttryckt önskemål om att föreningarna skulle få bilda en enhet inom egendomen Almåsa.

   Färgen på husen bestämdes av stadsarkitekten. Olika gator skulle ha olika färg, det var ljusgult, ljusgrönt och ljusblått. Allt skulle vara perfekt. Stadsarkitekten beslutade även att alla skulle införskaffa ett vårdträd. Det är en hel del som har det kvar.

   Almåsa är uppdelat på fem områden som är avdelade med grönområden och skyddsplantering.

1971 drogs el in i området, 1973 byggdes föreningshuset och 2024 var indragningen av vatten och avlopp klart.


Vi startade efter vissa problem med parkeringsavgifter på appar och automat, det gäller att komma ihåg sitt registreringsnummer på bilen! Vi gick ner mot Segeå som här har försetts med dammar som kan fånga upp stora regnmängder. Det är Segeån Vattendragsförbund som låtit anlägga dem. Nu är det mycket växtlighet där och till våren blir det säkert fint. En promenadstig är anlagd. Vi kom in i en vildvuxen skog och sen in på en bred gräsgång som idag höll på att röjas av en traktor som utan tanke på att det skulle se snyggt ut sargade buskaget. 




Vid skylt för ridstig undvek vi den och kom in på en ännu större parkering än den vi ställt oss på. Vi kom förbi föreningshuset och pratade mer om området. Sen var vi åter på spåret dvs ridstigen som förde oss till husaklungan Solliden en bit norrut där det var kuperat så att pulsen gick upp. Omgivningarna är ett vackert backlandskap. Vid ravinen satte vi oss för fika. Solen nästan tittade fram. Igår hade det varit sol och 13 grader varmt men idag var det kring 7 och mulet. 




Vi kom nerför slänten och ut på vägen till stugområde. Vi gick genom det och tittade på stugor av alla olika utseende, en del under renovering. Sista biten var förbi ett stort idrottsområde. Vi var tillbaka 12.30 efter cirka 6 km vandring. Sen började det droppa och regnet tilltog på eftermiddagen. 






Inga kommentarer: