Vandring i det kuperade Oxie den 26:e november. Tur 266

Vi var 11 personer som samlades på parkeringen vid Oxievångs idrottsplats. Det började bra; parkeringsavgiften var bara 5 kr/timme och det var inte långt ifrån att solen skulle bryta igenom, så vi drog iväg i gott mod.



   Första stoppet kom på höjden i Oxievångsparken, där vi kunde skåda ut över delar av Oxie centrum och bostäderna i dess närhet. Centrumet invigdes 1981 och husen byggda i tegel var medvetet konsekvent inte högre än två våningar, för att förmedla småstadskänsla.

   Nästa anhalt var höjden i Oshögaparken, där vi kunde blicka ner på de tidiga villaområdena och amfiteatern och skatebana. Kungshögarna, som syns från E65, är från bronsåldern.Viktiga vägar möttes i Oxie under förhistorisk tid och bygden omtalas som danske kungens ägor redan tidigt 1200 tal.

   Vid temalekplatsen Nangiala finns mycket bra förutsättningar att sitta vid bänkar och bord, så där tog vi vår fikapaus.

  Oxie bygata överraskar med några trånga gränder innan vi kommer fram till kyrkogrinden. Kyrkan var ursprungligen knuten till danska kungamakten och de äldsta delarna härstammar från 1100 talet- en av Malmös äldsta byggnader.




Mellan 1960-1990 fördubblades Oxies befolkning vart 5:e år. Från 388- 9025 innevånare. Nu bor c:a 14000 här. Vi passerade Hammarbacken där 80 sutteränghus färdigställdes 1986 och området intill som blev klart något år senare.

   Tycho Brahe observatoriet drivs av Astronomiska sällskapet Tycho Brahe. Stjärnklara måndagskvällar är öppet för allmänheten att titta på natthimlen genom stjärnkikare. Man har en aktiv barn och ungdomsverksamhet och information och föreläsningar öppna för alla varannan månad i denna lokal.

   Efter 8 km och ca 460 kcal ” fattigare” var vi tillbaka vid parkeringen. Deltagarna visade uppskattning över promenaden och var påtagligt förvånade över hur fint och mångfacetterat Oxie är. 

Vandringsvärd var Ove, som tackar för trevlig samvaro.






Inga kommentarer: