Vi var 24 vandrare som träffades vid cykelgaraget på Malmö Central den 10 december 2024.
Vi gick först till Stortorget som anlades 1542 Då fanns en brunn där invånarna hämtade vatten där det idag finns en vacker fontän.Torget byggdes runt brunnen och var då 140x140 meter. Det var då Nordens största torg. I nordvästra hörnet stod Kockska huset som Jörgen Kock lät bygga till sig och familjen 20 år tidigare. Han var Danmarks myntmästare och vi var ju danskar fram till 1658. Jörgen Kock blev senare utsedd till borgmästare. I Kockska huset bodde sedermera Frans Suell som drev uppbyggnaden av hamnen i Malmö på 1700-talet. Därefter bodde familjen Kockum där.
I nordöstra delen av torget byggdes senare både residenset och rådhuset. I residenset bodde vår svenska kung Gustav lV Adolf 1806-07. Då var det nästan att Malmö blev Sveriges huvudstad. Men kungen flyttade till Stockholm som då blev huvudstad.
Vandringen fortsatte till Gustav Adolfs torg som är uppkallat efter Gustav den lV och Drottningtorget efter hans fru Fredrika.
Här på torget byggdes Malmös stadsteater, det vackra vita huset i öster läge som idag är HM. Torget var stans populäraste torg och är det fortfarande.
Vi gick i rask takt vidare till Davidshallstorg.
Här i kvarteret låg ett väldshus på1860-talet vars ägare hette David Leander, där av torgets namn. I slutet av 1800-talet hade Frans Kockum en sommarstuga här. Senare köpte han också mark här och lät bygga sitt första gjuteri och mekaniska verkstad. Det brann dock ner, och 1870 köpte han mark ute vid hamnen. Där har han successivt byggt upp nya verkstäder som tillverkat ånglok, tågvagnar mm. Senare byggde han båtar allt från stora kryssningsfartyg till ubåtar och varvet blev i mitten av 1900-talet världens största varv, Kockums, Malmös stolthet.
Idag är Davidshallstorg ett "sommartorg" som är bilfritt från april till oktober. Här är många mysiga små restauranger. I södra delen har de planterat buskar o träd likt en liten "skog" som vi passade.
Nu började skymningen falla så vi vandrade i snabb takt tillbaka till Gustav Adolfs torg där vi skulle träffa ljusdesignern Åsa Gullstrand från Malmö kommun.
Åsa berättade lite historia kring de 4 dekorerade vackra träden som lyser upp torget. Trädet med paket i olika färger, trädet med stora röda hjärtan och den vackra blodboken med alla de små lamporna, där är 5 500. Nytt för i år är att den magnifika blodboken som planterades 1920 nu är klädd med lampor likt pepparkaksformar, där är grisar, granar och hjärtan. Allt är hisnande fint och vackert!
Vi gick vidare till Södergatan där Åsa visade granen som är klädd med "allt". Det ser ut som en riktig disneygran. Hon berättade att i år har Malmö 16 granar fördelade över hela Malmö. De är 8- 20 meter höga. Det finns en konstgran, den står i år på Davidshallstorg. Vi gick vidare till Stortorget där vi beskådade den största granen.
Lilla torg var nästa stopp, där har alla restaurangerna själv pyntat med massor av ljus och girlanger. Här står en lite mindre gran. Längs gatorna mot Raul Wallenbergs parken passerade vi granpelare, det finns 80 sådana som lyser upp i de centrala delarna. Det finns också 9 belysta granklot i innerstan som på sommaren är blomsterdekorationer.
I parken visade Åsa oss ett litet gulligt upplyst pepoarkaks hus som har en brevlåda där barn kan lämna brev till tomten. På väg tillbaka till Gustav Adolfs torg så passade vi en granformad ställning med massor av marschaller som scouterna just höll på att tända.
Ja staden är verkligen vackert utsmyckad och upplyst. Vi förstår att det ligger mycket arbete bakom!!! Vi tackar Åsa som visat oss och berättat så intressant om hur viktig belysningen är för trivseln i staden.
Nu började vi frysa lite så vi avslutade vandringen med en gemensam måltid.
Tack Åsa och alla ni som deltog!
Vi önskar er en riktigt God Jul och ett Gott nytt vandringsår. Hoppas vi ses igen i januari?
Juliga hälsningar från Britt - Marie o Majlis
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar