Vandring i Hököpinge och Gessie 7 nov 2023, nr 247

Vi startade vid den gamla kyrkogården i Gessie och vi var ett femtontal personer. Vi hade med oss Sjunne Nilsson, som har sina rötter i byn och flyttade hit på 1970-talet. Här vid kyrkogården samsas nytt och gammalt, dels i form av den gamla och nya prästgården, från 1930-talet, dels tre nyuppförda villor på mark avstyckad från prästlönebostället, som skötts av kyrkans arrendator, ägts av Gessie byakrog, inköpt av kommunen för att hindra MC-gänget Outlaws att få säte där, varit tomt för paviljonger för flyktingar och slutligen sålts som villatomter. 

   Vi gick över landsvägen till Ekebo gård som har självbetjäningsbutik, vedförsäljning, ekologiska grisar och kor, mm. Vi gick förbi Möllevångens Plåt som varit gård, bageri, stort snickeri för kiosker, badhytter. Vidare förbi gamla Gessie Kro, som sen var bageri och lite annat. Kyrkan nåddes efter motvinden och vi pratade om de 18 villor som uppförts nära kyrkan och om gårdarna runt omkring. 

   Vi gick tillbaka och fortsatte på cykelvägen till Hököpinge. Sockerbruket och järnvägen låg bakom att detta samhälle växte upp väster om den gamla kyrkbyn. På senare år har orten växt mycket. Det började med Bruksparken på 1990-talet då Wallenstam trodde på att folk ville bo här ute. Sen har det fortsatt med fler flerbostadshus, radhus och högre hyreshus. Sockerladan och en liten bit av bruket finns kvar på detta stora område som bruket disponerade. När det lagts ner 1967 kom småindustrier och lite olika företag. Vi pratade betodling, flera i gruppen har erfarenhet i ämnet. Betorna har betytt väldigt mycket för samhällena här nere i Skåne - tillfälle för inkomster till fattiga hem och till hus, hem och kanske en cykel eller en bil, barnkrubbor/daghem under betsäsonger, underlag för tågtrafik, uppkomst av stationsssamhällen, mm. 

Vi kom till godisfabriken, som startade 2002, med inriktning på veganskt godis och nu expanderat till Vellinge. Vi kom förbi brukets kampanjexemplar och sen kontorsbyggnad. Fikaplats fick bli lekparken där vi vid tidigare tillfällen fikat. Sen gick vi Bangårdsvägen och såg på bebyggelsen. Brottarevägen kom sen. Den nybyggda skolan med påkostad naturlekplats var nästa stopp. Vi imponerades. Vi tog vägen förbi disponentvillan från 1891 och den senare från 1955. Den långa raden radhus passerades och vi var åter på cykelvägen till Gessie. Då hade vi gått cirka 8 km och var tillbaka vid 12.

/Kaj






Inga kommentarer: