Kan det vara något med en vandring i Västra Ingelstad? Flera av deltagarna var nog tveksamma. Få hade varit här förut. En del körde fel för att komma till startplatsen som var pendlarparkeringen väster om järnvägen. Parkeringen öster om var fylld så det var rätt val att ta den andra, som också var välfylld. Vi var drygt 20 deltagare, varav 3 män.
Pågatåg, renoverad stationsbyggnad, perrongen, parkeringsplatser och tunnlar är från 2015. Detta måste ha varit en STOR händelse för byn!! Först var det allt stök vid byggandet med grävande, maskiner som körde kors och tvärs, avstängningar, mm. Sen blev det nya vägar att köra, pendlarparkering, mm. Tågtrafiken med persontransport hade upphört 1973. Nu kunde man plötsligt nå Svågertorp, Hyllie, Malmö centrum, Östra Grevie och Trelleborg på kort tid. Vellingeborna kunde faktiskt nå tåget på tio minuter med bil eller tjugo minuter med cykel.
Vi startade turen på Kyrkovägen. Vi imponerades av de stora villorna som finns här. Vi stannade till i korsningen med Byvägen, som fram till 1930-talet var landsvägen. Kyrkan tronar här på en höjd.
Vi fann stigen före f d Moteska, vilken leder till Landsvägen. Stora, imponerande pileträd syns i riktning mot kyrkan, påminnande om gamla knotiga olivträd i södra Italien. Rakt över, på andra sidan, fortsätter den på Jiddebjersvägen vilken blir en stig upp till Gamlesjövägen. En höjd med betande hästar reser sig intill. En liten hussamling finns här. Vi gick till scoutstugan som Månstorps Scoutkår ägt sen 1970–talet. Fortsätter man längre fram kommer man till Månstorps sjö.
Vi vände och gick Gamlesjövägen förbi Runnetorps gård.
Vi kom ut på landsvägen mot Svedala och fick hålla till vänstra delen av vägen för här kommer en del bilar och lastbilar. Här finns många små sjöar varav en är namnsatt på kartor, Lerjan. Ingelstadgården ligger till höger. Prästgården ligger till höger innan vi är framme vid Landsvägen. En gång fanns en lång allé från kyrkan till prästgården men bara delen närmast prästgården finns kvar sen Landsvägen flyttades på 1930-talet och likaså vägen mot Svedala.
Vi kom till församlingshemmet där toaletten var öppen. Här kan man gå upp på backen där kyrkan ligger och skåda in över kyrkogården. Vi gick Byvägen och sen cykelvägen tills vi kom till cykel- och gångtunnel till skolan. Denna tunnel är fint dekorerad med målningar. På vägbanan är målat Linnés text om det vackra. Landskapet han mötte när han kom hit, ”Landskapet mellan Malmö och Trelleborg….””. Och på andra sidan en annan linné-text. Till vår glädje fann vi under ett stort träd bänkar som räckte till nästan allihop. Solen hade kommit fram och vi fick en fin fikarast. Erik som var med jobbade som kock på skolan, Framtidskompassen, i sju år. Det var två lärare som startade den och nu finns namnet på en skola i Vellinge och förskola i Arrie och Västra Ingelstad.
Sen blev det cykelvägen en bit norrut tills vi svängde över till den gamla sträckningen av landsvägen som leder till Bröddarps mölla. Vägstenen studerades. Möllan som ståtar på höjden stängdes efter stormen 1967 är nu i behov av målning och lite lagning. Vi kom ut på Norrevägen och gick sen ner till Landsvägen och sen söderut. Rosmarinvägen leder till den nya bebyggelsen. Intill ligger en damm. Månstorps Ängar passerades, numera enbart för demenssjuka. Sen var vi tillbaka efter drygt 7 km.
Kaj
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar