Vandring 147 - längs Brååns bäckravin i Rövarekulans naturreservatEn gråmulen morgon i slutet av maj 2017 samlades 36 vandrare
vid Rövarekulans p-plats mellan Löberöd och Höör för vårens sista näsetvandring.

Efter information om platsen och dess flora och fauna och några säkerhetsinstruktioner började klättervandringen uppför en stig i nordöstra ravinbranten.

Vid ”Kungastenarna”, med fantastisk utsikt över bäckravinen och havet av blommande Ramslök, fick vi veta hur bäckravinen uppstått, att Oskar I bl.a blev vicekung över Norge och att Oskar II var en hejare på att samla pornografi och på att sprida sina gener på bygden.
Även att restprodukter från Löberöds korkfabrik bidrog till att höja simkunnigheten här på 40-talet och att bäckar ”meandrar” genom erodering/sedimentering.

Vandringen fortsatte till naturreservatets norra gräns där vi korsade bäcken för att vända kosan söderut.

Vid Otto Ramels gamla stenvalvsbro fick vi både sägner och sanningar om platsens rövare och farorna på gamla landsvägen mellan Köpenhamn och Kristianstad.
Och om lokalbefolkningens lördagsnöjen här under sent 1800-tal och en god bit in på 1900-talet.

Vid vindskyddet vid områdets södra gräns fikade vi medan ett lätt regn passerade.

Sen följde vi Skåneleden tillbaka, njöt av den fantastiska grönskan, fågelsången och bäckens strömmande (det var så grannt så det gjorde ont), flyttade på en flock unga kor/tjurar och fick på återvägen veta mer om vad som finns och funnits runt Rövarekulans naturreservat.

Återkomna till P-platsen fick vi fart (nåja..) på ett 10-tal engångsgrillar och lät oss väl smaka av medhavda grillprodukter och lämpliga tillbehör.

En skön avslutning på en fin vandring – som ”bara” var ca 6 km lång men som till större delen gick på stigar som alltid lutade, om inte uppåt eller nedåt – så åt sidan.

Så motion fick vi, och en naturupplevelse genom både syn- hörsel och lukt-sinnena.

Marianne och Rolf

Inga kommentarer: