Vandring 37 - En vandring kring Idala Gård

En strålande brittsommardag den 4 oktober 2011 samlades ett tjugotal näsetvandrare på Idala Gård. Vi började vår vandring västerut, passerade över vägen mellan Dalköpinge och Gylle.
Ortnamn i Skåne med ändelsen –köpinge ex Dalköpinge, Kyrkoköpinge, Mellanköpinge är orter som under vikingatiden kan ha fungerat som handelsplatser. Generellt kan man säga att de skånska –köpingeorterna låg några kilometer in från kusten och vid vattendrag som på den tiden var segelbara. Detta läge gynnade handelsutbytet.

Efter att vi passerat vägen gick vi längs med en pileallé som konstigt nog också bestod av olika sorters äppleträd.
Vi gick förbi Åkerslunds gård och beundrade deras enormt stora traktorer. Gårdarna fick genom enskifte en jordreform som startades i Skåne av Rutger Macklean 1783.
Det innebar att bönderna fick sina ägor i ett sammanhängande skifte.
För att få detta flyttade man även på gårdarna. Därför blev Idala Gård flyttad och har inte alltid legat där den nu ligger.

Vi vandrade vidare och kom ut på Skånevägsleden mellan Kyrkoköpinge och Gylle. Efter en kort sträcka tog vi till höger mot Fjärdingslöv.
Vi såg nu Gyllehögarna, fyra gravhögar från bronsåldern. Den största mäter 27m i diameter och på toppen finns ett stenblock med inristade fotsulor. I denna gravhög är kung Gylle begravd.
En sägen säger att på underjordfolkets tid tillhörde högarna trollen. I den andra högen från norr hade de sin boning och i den tredje sin festlokal.
Om du passerar högarna en julafton eller en skärtorsdag har du chansen, enligt sägen, att få se högarna upphöjda på guldfötter. Kanske är det dessa högar eller kung Gylle som gett orten Gylle dess namn.

Vi stod uppe på den högsta högen och beundrade den vackra utsikten.
Vi kunde se havet, Trelleborgs gamla och nya vattentorn, Trelleborgs kyrka S:t Nicolai och ut över det vackra Söderslätt.

Vi drack vårt kaffe vi foten av en av högarna och åt kanelsnäckor till eftersom det var kanelsnäckans dag.
Vi fortsatte vår vandring mot Fjärdingslöv och Fjärdingslövsgården där Ragnar Knutsson tog emot oss och berättade om gården, dess drift och förändring.

Vi fortsatte vår vandring som nu övergick till en pilgrimsvandring. Pilgrimsvandring har funnits sedan 800-talet.
En pilgrimsvandring går till en helig plats, oftast en kyrka, men vårt mål var pilgrimsstenen i Fjärdingslöv.
Ordet pilgrim kommer av latinets peregrinus som betyder främling. En pilgrim är en människa som är på väg.
Vid pilgrimsstenen kunde vi läsa: Jesus säger ”Låt oss dra oss undan till en öde plats och vila oss lite” – Markus 6 vers 31.
Medan vi vilade 5 minuter vid pilgrimsstenen läste Britt en dikt av A.U. Bååth, en prästson från Hammarlöv som debuterade som lyriker 1879.

Vår vandring gick vidare i rask takt mot Gislövs kyrka där kyrkovärden Eva Andersson visade och berättade om kyrkan.
Den är bygd av tegel troligen vid 1100-talets slut och tillhör några av Skånes äldsta tegelkyrkor.
Vi fick beundra de bevarade kalkmålningarna som en okänd konstnär har gjort. Dopfunten i sandsten är kyrkans äldsta inventarium.

Efter att vi tackat Eva för hennes information om kyrkan gick vi mot vårt sista mål, Idala Gård och inne på den kringbyggda gården berättade Pia Nyman för oss om gårdens utveckling.
Här finns Gårdshotell med rofyllt boende, Gårdskrog med medelhavsinspirerat kök, Gårdsbutik i det gamla stallet med terrakottakrukor från Toscana, skålar, fat och tallrikar från Apulien och Vinkällare med egenimporterade viner från Italiens alla regioner.
Idala Gård gav oss en doft av Italien.

Efter 2 ½ timmes vandring och all information rusade hungriga näsetvandrare in till gårdskrogen och bänkade sig för att äta en italiensk lunch.
Då vi stillat vår hunger styrde vi kosan tillbaka till Höllviken och väl där tackade vi för att vädret hade varit oss nådigt.

Hälsningar
Britt Skog och Dorothea Lindholm


11 foton från vandringen finns i bildspelet.

Inga kommentarer: