Vandring 21 - Skanör

Britt Skogs väl förberedda vandring med avslutningslunch på Idala gård öster om Trelleborg blev insnöad den 30 november 2010 och vi fick snabbt kalla in Britta Kittel som fixade en ny sträcka på närmare håll. Det blev istället en mycket trevlig vandring i Skanör och Falsterbo. Hela 18 pers, varav tre män, tog sig fram till samlingsplatsen medan 6 anmälda deltagare var insnöade och fick stanna hemma.

Vandringen inleddes med en kopp mycket uppskattad och värmande glögg utanför ICA Göranssons i Skanör, som Wiveca och Anita hade dukat upp. Vips var kylan borta och stämningen på topp. Muntra traskade vi söderut mot Falsterbo längs Kärleksstigen och fick en härlig utsikt mot havet. Vi vek österut vid Flommens Golfklubb och vandrade vidare till Strandbaden där vi vände västerut in bland villorna.

Vi stannade till vid en dunge med päronträd som har en egen historia.
Sedan drygt 60 år har Falsterbo ett fridlyst päronträd där en trollkunnig skomakare med familj sägs bo under trädet. Trädet, numera omgivet av en mängd rotskott och med en undervegetation av kaprifol, står i en inhägnad vid Päronträdsvägen. Det nämns redan i Nicolovius Folklivet i skytts härad i Skåne 1847 och förknippas med gammalt skrock, sägner och historier. Den som har tur kan ibland se skomakaren ridande på en stor so ute på Ljungen, där hans kor betar.

Efter detta korta uppehåll ledde Britta oss vidare mot Falsterbo Hästhagar, Haga och Skanörs Stadspark innan vi nådde Skanörs Gästis och den väntande avslutningslunchen i den mysigt uppvärmda restaurangen. Britt Skog hade beställt åt oss härliga sallader med nybakat bröd följt av lammbog med rotfrukter. Allt mycket välsmakande och uppskattat. Vandrarmärken delades ut till fyra nya fullvärdiga medlemmar liksom lite uppmuntran till några flitiga deltagare. Lunchen avslutades med många kramar och lyckönskningar med flytten till Florida.

Ewa

Inga kommentarer: