Vandring 2 - Rängs kyrkby

Elva deltagare (varav 2 män) samlades utanför Biblioteket i Höllviken kl 09.00 den 9 februari 2010 för att vandra i tre timmar nordöst om Höllviken. En massa nya pigga deltagare välkomnades även denna gång och vi inledde med att hälsa runt för att lära känna varandras namn. En Vellinge karta, som Ewa varit och hämtat på Turistbyrån vid Falsterbokanalen, delades ut där de som vill kan rita in sina vandringar. Vi hade denna dag ett hyfsat vintervandrarväder. Knappast en vindpust, någon minusgrad,
solen låg på lur bakom molnen och vi kunde till och från skymta små fläckar av blå himmel bakom molnslöjan.

Vi inledde vandringen med att vandra nordöst mot ToppenGallerian och Stora Hammars nya kyrka i dansk-holländsk renässansstil från 1902. På kyrkogården öster om kyrkan fann vi en biblisk plantering med ett 80-tal växter som kyrkvaktmästaren informerar om under sina sommarvisningar. Omtänksamme Ove passade på att vända på två krattor som ilsket visade taggarna uppåt vid kyrkgaveln.

Så gick turen vidare genom ett bostadsområde öster om Granviksvägen som många inte tidigare besökt. I ett av gatuhörnen passade några på att sätta på halkskydd under kängorna för att hantera det hala väglaget bättre denna dag.

Vi hamnade så småningom ute på Rabyvägen där "ändalykten" Ove plötsligt upptäckte dagens första fotoorienteringsobjekt, en stor eka i en av trädgårdarna. Deltagarna hade denna vandring fått till uppgift att försöka upptäcka fyra objekt längs vandringsleden som Ewa fotograferat under testvandringen.
De övriga pratglada vandrarna hade bara marcherat förbi men fick nu blodad tand och försökte lyfta blicken lite oftare från vägbanan.

Vi stannade till vid Stora Hammars gamla kyrka från 1100-talet och studerade bland annat tillbyggnaden från 1400-talet som saknar den fris som löper under yttertaket på den äldre delen. Flera deltagare berättade också om konserterna som hålls under sommarmånaderna i denna vägkyrka.

Så gick vi vidare österut på Rängs byaväg och passerade många välvårdade små söta hus. I Lilla Räng stannade vi till och pratade om Three Lily Buds gårdslägenheter och deras knytning till Sydafrikansk konst samt om Väx Kraft som sysslar med välgörande behandling av kropp och själ. Strax bredvid ligger Solsäters restaurang och golfcenter
där "Semestersabotörerna" Mikael Neumann, Tommy Juth och Sven Melander i fortsättningen kommer att uppträda med sin populära sommarrevy. Wiveca
kunde dessutom upplysa oss om att P G Gyllenhammar ska bygga en hästgård i grannskapet.

Plötsligt kom en ryttare ridande på landsvägen och hästintresserade Birgitta såg till att vi fick veta lite mer om den vackra hästen från Portugal som nyss blivit inriden.
Vi svängde av mot Rängs sand där vi såg fler hästar stå och äta hö på Andreagården medan vi fick information om Rängs kyrka.
Kyrkan, som också ursprungligen uppfördes på 1100-talet, har genomgått ett flertal renoveringar för att skapa ett mer lutherskt kyrkrum. Två skulpturer från den gamla kyrkan i Räng finns bevarade på
Historiska Museet i Lund. Vi lärde oss också att Jesus mormor hette Anna.

Vi promenerade förbi ett lustigt träd, som för siktens skull, hade försetts med två speglar. Vår kunnige trädgårdsexpert Raste upplyste oss om att det var päronträd som stog längs vägen. Även en vindpinad pileallé passerades innan vi gjorde entre i hästdoftande Rängs sand.
Medan vi passerar de välansade hästgårdarna hojtade Inge plötsligt till när hon på långt håll skymtade en blå postlåda som var ett av de fotoobjekt vi letade efter.

Kaffesuget började ge sig till känna och vi skyndade raskt vidare till en glänta där vi plockade fram fikat och slog oss ner på en liten snövall. Tiden hade som vanligt runnit iväg och de tre bridgespelarna i gruppen begav sig tillbaka till Höllviken lite före oss andra.
Ewa visade några bilder från sina tidigare vandringar och berättade om sina möjligheter att lite längre fram anordna en vandring i Schweiz med hjälp av sina gamla vandrarvänner.

Vi samlade ihop våra pinaler och traskade vidare in bland bebyggelsen och tillbaka till biblioteket i Höllviken.

Inga kommentarer: