Vandring 1 - Måkläppen

Den 26 januari 2010 invigde vi "Näsetvandrarna" med en första vandring till kommunens alldeles egna halvmilslånga sandrevel, Måkläppen. Elva påpälsade vandrare, varav 4 män, mötte upp utanför Flommens Golfklubb kl 09.00 och efter en genomgång av dagen program, var det ivriga deltagare som traskade förväntansfullt iväg.
Solen strålade från en klarblå himmel, det var helt vindstilla, snön och isen gnistrade och det knarrade mysigt under kängorna, efter en rekordkall natt. Vi fick med andra ord en helt fantastisk start på vårt vandringsäventyr, men vi var inte de enda som vandrade på Måkläppen denna dag. Flera skolklasser sökte sig ut i solskenet liksom fågelskådare, en församlingsgrupp och andra vandrare.

Efter en stunds vandring väntade vi in varandra för att sedan lyssna en stund på min släkting Eva Svantessons intressanta information om hur golfklubbarna i Falsterbo startat upp i början av förra seklet.

Vandringen gick vidare och vi hann bekanta oss med varandra. Bo Lindell som var utsedd att vara "ändalykt" denna gång lämnade ingen på efterkälken men det var ju lätt att ha överblick där ute.

Längst ute på reveln stannade vi upp för en kvarts fika. Vi bänkade oss på drivved, värmde oss med varma drycker och en välsmakande smörgås. Jag berättade om Falsterbo fyr och rev och om djurlivet på Måkläppen.
Några passade på att skriva plats på sin vandringssten och andra kom med goda tips på trevliga årliga arrangemang i kommunen.
Mer om detta i tipsrutan.
På grund av isen behövde vi för ovanligheternas skull inte vandra tillbaka samma väg utan vi kunde fortsätta på andra sidan av reveln för att försiktigt ta oss över isen de sista metrarna in till land.
Medan vi vandrade tillbaka kunde vi skymta ett 10-tal sälar ute i öppet vatten och kikarna skickades ivrigt runt bland deltagarna.
Eftersom risken att få en golfboll i huvudet är liten så här års sneddade vi över Falsterbo Golfklubbs fairway och var åter tillbaka vid bilarna och utgångspunkten strax efter kl 12.00.

Tipsrutan:
Släppedag. I maj/juni släpps djuren ut på bete på Vellinge ängar. Då står ett tiotal strandmarkägare beredda att ta emot kor och hästar från hela Skåne.
Bivråkens dag. Sista söndagen i augusti har blivit en riktig fågelfest i Falsterbo. Syftet är att sprida information om hotet mot fåglar men även att visa på den fantastiska fågelflytten över Falsterbohalvön under sensommar och höst.
Fyrens dag. På Fyrdagen i mitten av augusti kan man gå upp i fyren i Falsterbo med utsikt över en stor del av Näset, Måkläppen och havet.
Måkläppsförening. Första söndagen i september har medlemmar i Måkläppsföreningen traditionsenligt rätt att - efter anmälan till länsstyrelsen, besöka Måkläppen.

Ewa Svantesson

Inga kommentarer: