Vandring 16 - Snapphanebygden

Två bilar med sju hurtfriska vandrare, varav 2 män, utmanade de grå molnen denna tisdag, den 14 september 2010. Mycket stod på programmet och för alla i gruppen var Östra Göinge kommun inte så välkända trakter och därför extra lockande att upptäcka.

Vi anlände till Sporrakulla gård strax utanför Sibbhult vid tiosnåret och välkomnades av vår inhyrda guide Kenneth som var vänlig och låste upp den gamla kringbyggda gårdens storstuga så vi kunde inleda med en värmande kopp kaffe medan Kenneth gav oss en målande bild av livet i snapphanebygden. Efter lite rundvandring, bland annat till en tjärgrop där guiden berättade hur man tillverkade tjära, begav vi oss iväg på en 7 km lång skogvandring. Även om det emellanåt småduggade kändes det inte så besvärande under trädens skyddande grenar. De gröna mjuka mosskullarna med “falska” oranga kantareller var en så vacker syn och Anitas svampkorg var fort fylld med stora soppar. Så småningom nådde vi fram till sjön Farlången och soldattorpet Rodatorpet som efter 60 år på I6 i Kristianstad åter flyttats tillbaka till sin gamla husgrund. Trots att regnet inte ville riktigt upphöra var det inget som påverkade oss. Vi slog oss glatt ner under ett skyddande träd och åt vår medhavda lunch. Det gäller ju bara att ha rätt kläder.

När vi åter kommit tillbaka till parkeringen vid Sporrakullagården körde vi 15 minuter norrut till Lönsboda för att besöka Andreas Kullaro i hans diabasbutik. Vi fick ett trevligt föredrag om Svarta bergen och de unika diabasstenådrorna som bara finns i denna trakt. Andreas förevisade sina konstverk i sten och trä och det blev en hel del trevligt inhandlat i butiken. Bland annat fick Anita ett fint halsband av Bo på sin födelsedag.
Turen gick sedan vidare till stenbrottet Hägghult där vi klev runt bland all stenskrot som inte dugit till gravstenar, bänkskivor etc. Endast 5 % av det som bryts används. En och annan mer eller mindre stor stenbumling plockades med hem som en minnessten från denna vandring.

Tiden rusar lätt iväg när man har roligt så i rask fart for vi vidare till lilla mysiga Cafe Linnea i Broby där vi strax innan stängningsdags fick det efterlängtade eftermiddagskaffet och några smaskiga wienerbröd. Vi var åter i Höllviken strax efter sex.

Ewa

Inga kommentarer: