Vandring 13 - Skanörs Ljung

Glada och förväntansfulla samlades 15 vandrare (12 kvinnor, tre män) på Ljung-husens Golfklubb, kl 9 tisdagen den 24 augusti 2010, för att vandra ut på Skanörs Ljung och vidare längs stranden utanför lagunen på Ängsnäset. Den stora frågan
var; skulle vi kunna vada över ”gattet” som förser lagunen med friskt vatten.

Vi gav oss iväg över Ljunghusens golfbana mot ljunghedens Kirr`s väg. Det blåste frisk vind, kanske kuling bitvis, men solen sken den mesta tiden av vandringen.
Skanörs ljung, som idag är fridlyst, var en gång i tiden en lågväxande ekskog. Under 1000-talet och fram till 1600-talet avverkades skogen för att användas till skepp och marknadsbodar vid dåtidens marknader. Skanör och Falsterbo var kända för sina sillamarknader. Sillen blev mindre vanlig och marknaderna mindre.

På vår vandring passerade vi Skyttsie hage, som på medeltiden troligtvis var en kungsgård med tillhörande kronoskog. Hage är ett gammalt ord för gård. De två rännorna på heden; Ammerrännan i väster och Skilarrännan i öster, var gårdens begränsningar. Troligtvis var här fina jaktmarker och hjort var ett vanligt byte. Gården var i bruk till 1600-talet då den av någon anledning brändes ned. Vi njöt av den vackert blommande ljungen och beundrade de vackra korna som håller heden fri från sly. Vi gick över Ammerbron som alltså har funnits sedan medeltiden, då säkert mycket bredare. Ammerrännan förbinder Öresund med Östersjön och var under medeltiden en farled.

På hösten och på våren kommer många fågelskådare till näset för att beskåda det rika fågellivet och vi passerade en utsiktsplats men ingen fågelskådare syntes till.
Vi fortsatte över Falsterbos gamla skjutfält ner till stranden. Det var ett mäktigt skådespel med de vita vågorna som rullade in mot stranden.
Vi hittade en härlig håla i lä för vinden och kaffet smakade utmärkt. Under en skön stund i solen fick vi tillfälle att prata lite med varandra och önska våra nytillkomna vandrarvänner välkomna i gruppen. Ewa informerade om höstens vandringar.

På Ängsnäset (tror jag), som är den yttre begränsningen av lagunen vandrade vi mot ”gattet”. Vi har tur; det är lågvatten och vi kan vandra över utan att våra baddräkter blev speciellt våta, i alla fall vi med långa ben. Vattnet var varmt och skönt men ingen badade på riktigt. Många hade aldrig gått den här ”vägen” tidigare och glädjen över äventyret var inte att ta miste på.

Några få valde dock att avstå utmaningen och vandrade tillbaka den något längre vägen över ljungheden. Väl framme vid golfklubben avslutade vi dagens vandring med en härlig lunch på Ljgk`s restaurang.

Mer information om Skanörs Ljungs historia, naturliv och växtlighet kan Du få via Tel: 0771-272700 kod 1167 eller på webbadress: www.hagen.web.surftown.se/ljungen. Htm. På denna sida kan du sedan leta vidare för ytterligare kunskap.

Ulla Jerre Rundcrantz

Inga kommentarer: