Vandring 12 - Romeleåsen

Utrustade med kaffe och ombytesskor samlades vi, 19 glada Näsetvandrare (varav 3 herrar), på The Lodge parkering för en heldagsutflykt tisdagen den 22 juni 2010. Det tog oss 40 minuter att köra till Björnstorp utanför Veberöd, via Staffanstorp och Dalby. Gun och hennes dotter Sandra från Stockholm anslöt från Malmö och Ewas syster och svåger kom från Eslöv. Solen strålade från klarblå himmel. Äntligen var sommarvärmen här och vi kunde nästan traska utan strumpor och skor.

Vi tog den blå vandringsleden Romelestugan – Romeleklint och åter 5,2 km i mycket växlande natur och på sina ställen i rätt så kuperad terräng. På vissa ställen sammanföll den med Skåneledens orange markeringar. Allt från sköna gröna ängar med hästar, grönskande lövskog och små bäckar till mörk granskog. För att göra vandringen mer utmanande hade Ewa förberett en fotoorientering där deltagarna skulle finna några objekt längs vägen och sätta dem i rätt ordning. Tyvärr valde Ewa vid ett tillfälle en annan väg än planerat i skogen och missade på så sätt att passera två av objekten, så det blev mer utmanande än vad hon hade tänkt sig. Tre av deltagarna lyckades med konststycket att inte få ett enda rätt.

Efter en timmes vandring nådde vi Romeleklint 165 möh och vi kunde pusta ut efter en tuff uppförsbacke och njuta av en medhavd frukt och lite vatten. Ewa passade på att läsa upp lite information om Romelestugan och The Lodge restaurangen. Vi fick också lite information av Guns gästande dotter som arbetar som flygledare i Stockholm innan vi började vår vandring nerför klinten.
Myrorna är flitiga i år och vi passerade en stor myrstack i rask takt för att slippa de små närgångna krypen. Strax innan vi nådde fram till restaurangen passerade vi några av Tipsrundans frågor och Ewa kunde glatt konstatera att alla hade lyssnat på den information hon gett under förmiddagspausen. Det är ju bra när något fastnar mellan öronen.

En härlig vällagad lunch vid ett fint dukat bord intogs sedan på The Lodge medan vattenflaskorna flitigt skickades runt i den törstande skaran. Detta var Näsetvandrarnas första avslutningslunch efter en vår fylld av spännande utflykter, där vi hunnit lära känna många nya trevliga vandrare och lite mer om Vellinge kommuns naturskatter. Ewa tackade för gott deltagande och delade sedan ut några uppmuntranspriser till de flitigaste deltagarna. Hon hoppas det kan sporra andra till att bli ännu flitigare Näsetvandrare i höst. Britta passade på att å gruppens vägnar, väldigt generöst tacka Ewa för vårens slit och att bjuda henne på dagens lunch inklusive dyrt vitt vin.

Ingen längre rast och ro....här skall det hinnas med ..... nu när vi ändå är på utflykt. Snabbt in i bilarna för att ta oss till Björnstorps by och de väntande dressincyklarna. Två personer per cykel. En som trampade och en som höll i ryggsäcken med den heliga kaffetåren. Ewa och Wiveca cyklade först och hann inte mer än 20 meter innan de spårade ur och fick baxa cykeln tillbaka i de rätta spåren. Det gällde att hålla säkerhetsavståndet i nerförbackarna. När vi kom till vägar måste vi hoppa av cykeln och gå över med dressinen. Ibland fick speciella bommar öppnas. Det gick i en väldig fart och plötsligt var vi framme vid slutstationen i Veberöd där en stor sten stoppade vidare framfart. Det var bara att kliva av och vända den något klumpiga blå cykeln. En enkel sak för denna hurtfriska skara! Raste passade på att berätta att han tidigare tillhört åldermansgillet i byn där de manliga markägarna festade om rejält två gånger om året. Åter-vägen visade sig något mer tungtrampad i det svaga uppförlutet men halvvägs väntade en trevlig fikaplats med ett stort härligt bord och bänkar.

Kaffetermosarna kom snabbt fram och Ewas morgoninköpta kardemummalängd från Annas bageri slank lätt ner. Förutom Elisabet som tidigare inte fått sitt intjänade ”På gående fot”-märke var det ytterligare två nya fullvärdiga medlemmar som fotmärktes. Gun och Karin hade båda gjort en bra slutspurt för att uppnå denna nya vandrarstatus före sommaruppehållet. Framme vid slutstationen väntade sedan Ulla Kristina som avstått från denna cykeltur och vi kunde samlas vid cyklarna för att ta det traditionella gruppfotot innan vi sa hej då och trevlig sommar.

Inga kommentarer: