Vellinge med Södervång, Torsgården och industriområde, 12 mars 2024, nr 253

Vi var omkring 20 deltagare som samlades vid sporthallen i Vellinge. Någon sol kom inte fram men det var inget regn. Sporthallen kom till i början av 1970-talet sen man kom på att det fanns en nedlagd industribyggnad som kunde byggas om till omklädningsrum. Så blev det och där fanns första gymmet också. Vi gick Trädgårdsgatan fram till gamla Samrealskolan som först varit epidemisjukhus. De sista eleverna gick ut 1970 och sen blev det Rosentorpskolan och nu är det Framtidskompassens skola. 

Sen Östergatan och in på Mattssons väg fram till sväng mot Södervångskolan på grusväg med gräs. Hade det varit före 1960 hade vi gått över en järnväg mot Trelleborg. Vi passerade ett fribyggarområde som fått gatunamn efter det duvslag som fanns här tidigare.

Nu var vi inne i företagsområde Sydväst med många bilförsäljare och företagshotell. Därefter kom Torsgården med ortens enda större parkområde som anlagts för att dämpa ljudet från motorvägen. Där fikade vi. Löpslingor och bollplan finns men används inte mycket så utegymmet är nästan borttaget. Nybyggda kvarteret Plåtslagaren och Slottagården passerades. 

Vi gick förbi Vångaskolan som ersatte Samrealskolan och som startade 1968. Nu är där gymnasium och kulturskola mm. Kommunhuset fick vara bakgrund till lite historik om dess tillkomst 1974. Huset med biblioteket håller på att byggas till och vi berättade vad fanns innan branden kring 2008. Vi gick igenom de nya husen på Gränsgårds tomt och ner till vanningen som nu har vatten. Det var en central plats för länge sen, ett vattenhål. Vi stannade till vid brandstationen som varit mekanisk verkstad och gjuteri i det industriområde som fanns här i 1900-talet början. Sen var vi tillbaka där vi startade.

Kaj och Christina








Inga kommentarer: