Vandring mot Måkläppen den 30 januari 2024, vandring 249

Vi var 18 vandringssugna som träffades vid Strandbaden i Falsterbo. Det var tjock dimma men vindstilla och frisk skön luft. Vandringen gick genom parken där vi kunde se att björkarna hade fått "musöron" så våren är på gång! 


Vi stannade till på Skoltorget som var tomt idag men som på 50-60-talet var ett välbesökt handelstorg. Här således frukt, grönsaker, ägg, höns och lite hantverk. Gamla skolan som byggdes 1912 står kvar och använda idag som församlingshem. Britt-Marie berättade att det finns också fina lägenheter i byggnaden. 

På 1200-1500-talet, under sillatiden, var Falsterbo den största Skånemarknaden. Här var en viktig samlingsplats för köpmän från alla Hansastäderna som bytte varor med varandra. 


Vi gick vidare till den gamla stationen som idag  är vackert renoverad och är nu en fin konsthall. Stationen byggdes då järnvägen till Falsterbo var klar 1904. Den vita stranden och klara vattnet var attraktivt för societeten från Stockholm, Göteborg och Malmö. Många ville till Falsterbo på somrarnar. Falsterbohus byggdes sedan av järnvägsbolaget och stod klart 1908. Tågen gick fram till 1971 då tågbanan lades ner, trots många protester. 


Sedan stannade vi till och beundrare den rosa villan, villa Tångvalla. Den berömda arkitekten Adolf Gennander ritade och byggde sin villa som stod klar 1912. Han utbildade sig till arkitekt i Berlin i slutet av 1880 och blev snabbt en berömd arkitekt bland den tyska societeten. Han har också ritat ett 70-tal tunnelbanestationer och var känd i hela Europa. Till Falsterbo kom han i samband med järnvägsbygget. Han hjälpte till på något sätt och som tack fick han 3000 km tomt av järnvägsbolaget. Han ritade och lät bygga denna vackra villa. Den har ägts av hans ättlingar fram till 2014 då den såldes för 14 miljoner och var då i dåligt skick. Nu står villan i all sin glans och helt nyrenoverad. 


Vandringen fortsatte ut mot Måkläppen som var vårt mål. Vi visste redan att det kunde vara svårt att komma ut. Så var det, vattnet hindrade oss så vi stannade vid vindskyddet och åt vår efterlängtade fika. 


Vi fick således inte se några sälar. Men om man kommer ut på Måkläppen och har tur kan man få se både knubbsäl och gråsäl . De är nog glada att få vara ifred från oss människor från den 1 februari till den 30 september. Då är det nämligen förbjudet att beträda Måkläppen .

Måkläppen är landets första naturreservat. Bildades ca år 1900 då det var en ö. Ön var först en plats för fåglar på väg norr- eller söderut . 

Men sedan 1990 har ön växt ihop med fastlandet . Därefter har räven tagit sig ut och tagit många fåglar och ägg. Så fågelbeståndet har drastiskt minskat. 

Det är som alltid mycket osäkert att ta sig ut till Måkläppen, även under den tid det är tillåtet,  pga det skiftande vattenståndet .


Efter fikan fortsatte vi vår vandring och rundade Falsterbo golfklubb och gick längs stranden tillbaka. Stranden har blivit väldigt bred. Minst 15 meter av klittren har spolats bort i samband med höstens stormar. Stranden har tydligen inte varit så bred sedan början av 1900-talet. Även Falsterbos enda brygga har blåst sönder. 


Väl framme vid Strandbaden var vi ändå nöjda och glada över att vi rört på oss och fått massor av härlig luft trots dimman. Vi hade fin gemenskap och hade gått 7.3 km. 


Vi tackar alla som deltog! 

Hälsningar från Anita och Majlis 









Inga kommentarer: