237 - Vandring kring Rängbyarna

Trots isiga vägar samlades ca 20 vandrare utanför storskolan  vid Rängs kyrka . Solen värmde  skönt. Vid minnesstenen av prästen Nicolovius, bakom prästgården ,stannade vi för att begrunda 150 år av Love'nskt prästerskap i Rängs kyrka. Nicolovius var dessutom både översättare och folklivsskildrare .

I kyrkbyn passerade vi några av de 6 gamla gårdarna, ,vagnmakeriet,fattighuset och kantor Paulssons bostad. Med fara för lårbensbrott fick vi balansera på de snötäckta gräskanterna längs landsvägen. 















I Lilla Räng fantiserade vi fram den djupa dammen som den ryska krigsfången Tarras simmade i . 


Framför oss hade vi en igenväxt håla.Vi vandrade förbi kogårdarna, livsmedelsaffären, bensinpumpen,fryshuset,toffelmakaren, skräddaren... alla ersatta av moderna bostäder längs med bygatan.Några renoverade hus från 1700-talet finns fortfarande kvar. Vid  f d polisen och häktet vände vi och fortsatte över åkrarna. Då passerade vi Solsäter som 1912 köptes av kommunen som hem för behövande och  som nu  erbjuder både delikatesser och konst.  Tre "nybyggda" hästgårdar och vi befann oss i  Räng Sand  ,ett område som  började planeras och bebyggas på 1930 talet .  Sommarstugorna ersätts av modern arkitektur. Vi korsade landsvägen och lekplatsen med sittplatser för kaffesugna vandrare väntade som en oas bland villamattorna.


Efter pausen fortsatte vi längs med en oansenlig bäck ut till gården Axeltofta och Almhaga. Vid Almhaga odlas det olika sorters lök. I det härliga vädret fortsatte vi till fd mjölnarbostaden på den högsta punkten, där det även har funnits en mölla. Härifrån såg vi gården Svenstorp och Almnäs. Almnäs var vårt nästa mål. Denna gård byggdes på 1880-talet och idag föder ägaren upp hästar och bl a påfåglar. Flera av gårdarna blev utflyttade från byarna Stävie och Hermanstorp vid enskiftet och laga skiftet under 1800-talet.

Nästa stopp blev vid gården Annedal i Stävie. Gården har funnits här sedan 1700-talet och mittemot låg smedjan. Gårdens bostadslänga är från 1880-talet. Idag säljs grönsaker i gårdsbutiken.


I dag finns 4 gårdar i Hermanstorp, resterande gårdar blev utflyttade ex Lugnadal. På gården fanns ett tegelbruk mellan åren 1889-1918. Leran fraktades med häst och vagn från en lertäkt  några 100 meter från gården. Bl a Håslövs kyrka byggdes med detta gulaktiga tegel. Kolet blev för dyrt och därför upphörde tillverkningen av tegel. I slutet på 1800-talet ärvde 2 syskon Lugnadal och delade markerna. År 1886 byggde en av syskonen en ny gård,Alléero på sin ärvda del. År 1989 återförenades markerna och nu tillhör marken Alléero.



Vi kom tillbaka till utgångspunkten vid 12-tiden och vägarna var nu isfria.


Wiveca och Annika

Inga kommentarer: