Regnet hängde tungt och vinden ven runt husknuten när de 2 värdinnorna ändrade vandringsrutten kl. 7 på morgonen. Att vandra ut till Knösen under dagens förhållande skulle bara bli plågsamt. Kl. 9 samlades 23 regnklädda vandrare på Skanörs rådhustrappa. Margareta skanörsbo sedan 40 år tillbaka, berättade livfullt om personer och händelser från sillatiden och framåt.
Vi vandrade via den rivna borgen in på den den skyddande stigen längs Lagmanshejdan, som hade sin storhet under sillatiden. Snart dök den smalt slingrande Bredeväg upp. Bredeväg är det vattendrag, som förenade Öresund med Skanörs kyrka. Det användes som transportväg för varor lastade på pråmar t.ex salt och sill. Bredeväg slutade att användas när Skanörs hamn byggdes i slutet av 1800talet.
Vi passerade platsen där skadade djur och fåglar blir omhändertagna i burar och voljärer och vandrade in i bebyggelsen på Skanörs vångar. Kommunen har tillsammans med Naturvårdverket byggt en tunnel för groddjur under Halörsvägen. Under parningstiden förflyttar paddorna sig mellan vattendragen på båda sidorna om vägen och blir överkörda. Genom tunneln kan de överleva vårens kärleksturer. På lekplatsen bakom backsvalornas kulle och intill nya provisoriska Tångvallaskolan blev det fikapaus.
Sen blev det husvariationer när vi vandrade genom det populära området Skanörs vångar. Lekplatser och hustyper från 1960 talet och framåt, ängar och stadspark. Och plötsligt var vi tillbaka i det gamla Skanör vid Per i Vångens låga korsvirkeshus, som fått bevarandepris. Vid de trädkantade "boulevarderna" ligger vackra välhållna hus. Tyvärr är många inte bebodda vintertid.Minnesstenen som visade hur högt vattnet nådde på 1870 talet är flyttad till en central plats på Östergatan. Vandringen avslutades vid Anita Ekbergs nya gravsten på kyrkogården. Då hade vi sett mycket och fått lite motion ,ca 5 km!.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar