Vi var 13 som hade hittat till Svedala denna fina tisdag. Från parkeringen vid den privata vårdcentralen gick vi till Påskaled med sina gamla fina hus. Jag berättade om morbror Ola som byggt sig ett hus där efter att ha bott i Amerika och kommit hem vid 50 för att leva på pengarna han tjänat. Gatan fram genom Sjödiken och stopp vid en minnessten om Magnus Sederholm, ”den Kloge gubben” dit halva Skåne åkte för att få bot på sina krämpor. Och detta en bra bit in på 1900-talet. Anders i gruppen kunde berätta lite om utvecklingen av läkemedel och riskerna med operationer förr. Vi vek av på en grusväg förbi hästgårdar och koställen och gatehus för att nå Bjeret som har samma typ av hus men mer kuperat landskap.
Vid ett s k koställe på fem tunnland med ett vitt lerstenshus stannade vi och jag kunde berätta lite om huset min farfar köpte vid 1900-talets början där fyra barn växte upp varav två hamnade i Vellinge. Vi passerade krögare Vollmers hus.
Det blev 6,7 km.
Sjödiken
är på kartor från tidigt 1800-tal benämningen på en sank del av Stora Svedala bys utmark, en mosse där man bröt torv. Under 1800-talet och 1900-talet växte en småhusbebyggelse fram mellan Stora Svedala och torvmossen, längs med landsvägen mellan Stora Svedala och Bökerbergsslätt. Det var småbruk och koställen som kom till genom hemmansklyvningar och avstyckningar, och byggnader av gatehuskaraktär som byggdes längs med vägarna. Närheten till Svedala med arbetstillfällen inom bland annat tegel- och sockerindustri kan ha haft betydelse för bebyggelsetillväxten. 1902 uppfördes en skola mellan Sjödiken och Bjeret, Sjödikens skola, som var i bruk till 1958.
Bebyggelsen i Bjeret växte fram under 1800-talet.Marken var tidigare skogbevuxen utmark till Stora Svedala by.(Från Kulturmiljöprogram Svedala).
Kaj
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar