Det finns en stor parkering invid Husie mosse där vi startade. Dagens tur blev 8 km.
Våtmarken vid starten Husie mosse har återskapats genom att Risebergabäcken har dämts upp och skapat en rätt stor damm. Fina promenadstråk har gjorts och vissa områden är djungellika.
Risebergabäcken rinner upp från en tidigare mosse öster om Glostorp och mynnar cirka tolv kilometer senare i Sege å nordväst om Valdemarsro. På sin väg rinner den genom Fosie industriområde, förbi Jägersro, genom Husie, längs Gyllins trädgård och vidare genom Riseberga. Bäcken är tillsammans med Sege å kommunens viktigaste vattendrag. Ett stort antal dagvattenledningar mynnar i bäcken (som är det vattendrag som tar emot mest dagvatteni kommunen) och vid kraftig nederbörd blir bäcken hårt belastad. Vattenmagasin som Husie mosse och Skogholms ängar har anlagts för att, bland annat, minska belastningen vid skyfall. Under några kortare sträckor går bäcken i kulvert som vid tidigare Bulltofta flygplats.
Vi gick vidare förbi en stallbyggnad som är en del av det nya Jägersro som växer fram. Så här skriver Malmö stad om planerna för området:
Projekt Jägersro är nästan dubbelt så stort som stadsdelen Gamla Väster i Malmö. Arbetet med att utveckla området har startat, och vi börjar bygga 2025–2026. När den nya stadsdelen sedan är helt färdig i slutet av 2040-talet kommer den att rymma 4 500–5 000 bostäder. Jägersro.se skriver så här: På det närmare 60 hektar stora markområdet öster om den nuvarande anläggningen påbörjas snart uppförandet av ett nytt Jägersro. Med målet att skapa ett ledande hästcenter i Europa anläggs bla en 1400 meter lång och unik travbana, publik byggnad, travskola, service-byggnad och ett naturområde. Byggstart är planerad till våren 2022, förutsatt att inlämnat förslag till ny Detaljplan för området godkänns av Stadsbyggnadskontoret.
Vi kom in i området Stenkällan och passerade Ellenborgsvägen och sen Klågerupsvägen.
Området öster om oss har varit militärt med baracker och längre bort övningsfält till LV4. Det startade 1943 då luftvärnet avskiljdes från artilleriet. 1962 blev namnet LV 4, Skånska Luftvärnsregementet. 1976 bildades nya försvarsområden så det bytte namn. 1982 flyttade det till Ystad. Det var för lite övningsområde och husen behövde renoveras. Man övade även i Falsterbo. Verksamheten i Ystad lades ner 1997.
Vi kom in i området Gyllins trädgård. Här låg en gång ett stort trädgårdsmästeri med växthus. Det köptes efter nedläggningen av Malmö stad, husen revs och området växte igen fram till slutet av 1990-talet. Sen har det bebyggts och en stor park och lekplatser, mm har skapats. Här kan man gå kors och tvärs och se hur det blir när naturen får sköta sig själv.
Det går cykelvägar till Kvarby, Riseberga och Toftanäs i området.
Knut Gyllin startade i början av 1900-talet med en 2500 kvm odling. 1940 fanns det 420 hektar odlingar, 144 växthus och 3000 bänkfönster vilket innebar nästan 100 000 kvm under glas. Det var störst norr om Alperna. 1937 byggdes världens då största växthus på 210 x 23 meter. En del av anläggningen hette Knut Gyllins Rosdriverier. Det odlades främst rosor, pioner, narcissers och tulpaner. De uppvärmda växthusen ledde till att de en tid ägde en kolgruva i Höganäs. Flera läplanteringar sattes upp och de ser man rester av idag. Som mest hade man 280 anställda. Kring 1975 lades verksamheten ner pga höga driftkostnader i samband med oljekrisen.
Vi gick åter till Husie mosse via Virentofta, och gick genom forna övningsområden med höga tallar och ett tilltalande kuperat område som även rymt skjutbana i ett troligt grustag. Vi förundrade oss över att vi befann oss i Malmö!
Alla tyckte nog att det varit en givande tur och vi tackade den ”inhyrda” guiden Olle Holmberg, bördig från Vellinge men nu bosatt i närheten av vandringsområdet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar