Vandring 207 - Skanörs ljunghedar och Ängsnäset

 Vandring över Skanörs ljunghed och Ängsnäset den 31 augusti 2021


Tjugoen vandrare dyker upp utanför Ljunghusens Golfklubb denna soliga tisdag när vi åter startar upp Näsetvandrarna. Alla pigga på att anta dagens utmaning att ducka för golfbollar, stega förbi lösa kor, klättra över en stätta, gå över sanddyner, vada över näset, kliva i tång och klafsa i sand som känns som mjuk lera.

Wiveca berättar inledningsvis Ljunghusens Golfklubbs historia. Vi följer golftränare Kirrs gamla väg längs det trettonde hålet bort till ljungheden. Runt niosnåret ser vi inte så många spelare som tidigare under sommaren och vi slipper ta skydd mot förlupna golfbollar. Blentarpskorna tyckte gräset var grönare lite längre bort denna morgon så efter stättan kan vi åter samlas med stora öron, gapande munnar och ivriga blickar runt Wiveca som fortsätter att ösa historier ur sitt djupa kunnande om bygden. Vandringen tar oss vidare bort till de gamla fiskebåtarna på LV4 området som nyligen omnämnts i tidningen. Bedagade fisksumpar som berättade sin historia ansågs skräpiga och har nyligen tagits bort. Gruppen traskar vidare, klättrar över sanddynerna och når ner till en strålande glittrig strand som inbjuder oss till en gemensam pratstund medan kaffetåren och smörgåsen avnjutes. De flesta av oss traskar vidare längs stranden tillbaka till golfklubben. Vattnet når upp till midjan när vi tar oss över Ängsnäset och det ena klädesplagget efter det andra hissas allt högre upp. 

På grund av all tång som samlats vid stranden får vi fortsätta att vada en bit ut i vattnet en stor del av sträckan och vi får alla en bra benträning. Efter en strong insats når vi golfbanans hål 24 utan att snubbla och kan kryssa oss tillbaka bland golfspelarna som tittar något förundrat efter oss när vi skyndsamt rusar mot golfhusets parkering med droppande trosor.



Vid pennan

Ewa

Inga kommentarer: