Vandring 186 - västra Hoby


Vi samlades drygt 30 vandrare vid scoutstugan i Rinnebäck, Kävlinge, denna soliga tisdag i början av juni anno 2019.
Efter en inledande födelsedagshyllning, då vi fick lufta struparna inför den förestående sociala samvaron, begav vi oss bort till Kävlingeån.

Tyngden av den stora gruppen fick plankorna i bron vid den fina forsen att svaja och vi begav oss skyndsamt upp för åslänten för att höra lite fakta om åns betydelse förr och nu.
I området runt V. Hoby vimlar det av fornfynd och vi stannar till vid Danshögarna från yngre stenåldern där till och med Gustav XI Adolf deltagit i utgrävningarna.

Den undangömda kyrkbyn V. Hoby är en söt liten hästby med knappt 70 invånare och en hel del korsvirkeshus från 1700-talet.
En månad före det blodiga slaget vid Lund 1676 då Danmark försökte återta Skåne besköts byn med artilleri så att alla gårdar brann upp.

Lantbrukaren och f.d. gymnasieläraren Lennart vars släkt bott i byn i många generationer möter oss vid Hoby-bäcken och berättar med inlevelse om livet i byn.

Medan pärlhönsen sprätter och kacklar runt våra fötter berättar sedan byns stuteriägare Tobias om sin framgångsrika verksamhet att föda upp dressyrhästar som deltagit i både OS och VM.
Två söta 14-dagars föl skuttar runt i hagen bredvid.

Vi känner oss fikasugna och går vidare genom en hästhage med två dräktiga ston för att sätta oss ner och beskåda den sköna vyn över Hoby backar.
Ängarna är fulla av gula smörblommor och blommande hagtornsbuskar.

Stärkta av kaffet drar vi vidare i den kuperade terrängen som ger oss flera spännande och oplanerade utmaningar.


Ett tjugotal kor dyker upp bakom ett backkrön och rusar, upprymda av det oväntade besöket i hagen, rakt mot oss för att plötsligt tvärnita.
Efter att de har hälsat på gästerna och noga studerat oss, traskar vi vidare i en lång gåsmarch tätt följda av 20 kor.

Det visar sig lite knepigt att hitta rätt väg ut från ängen men efter att ha vadat över en bäck och ålat oss under elstängslet går det trots allt glada vandringsgänget vidare längs Stångby mosse.

Vi stannar till vid ett vitt hus som filmades av TV-programmet Husdrömmar medan det byggdes 2016.
Trädgården hann inte anläggas medan programledarna Gert Winberg och Pernilla Månsson Colt gjorde programmet och är nu tre år efteråt fortfarande inte anlagd.

Efter att ha svängt av norrut tillbaka mot Kävlingeån stannar vi vid en fin gård med halmtak som såldes för ett år sedan och utmaningen blir att gissa vad gården såldes för.
5,5 miljoner är lite annat pris än det vi är vana vid på Näset.

Solen värmer och vinden är ovanligt stilla ute på slätten när vi går sista sträckan tillbaka till startpunkten där bilarna är parkerade.


Efter 3,5 timmar, 9 km och ett mycket bra teamwork kom vi alla i mål efter dagens utmanade vandring dock med något smutsigare kläder.
Vi klarar mer än vi tror!
Tack för att ni hängde med och hjälpte till så att vi kom i mål.

Ewa

Inga kommentarer: