Vandring 114 - återbesök i Hököpinge



Trots att regnet hängde i luften hade drygt 50 personer, den 13 okt 2015, samlats utanför kyrkan i Hököpinge kyrkby för att delta i dagens vandring.

Ordet ”Hököpinge” betyder handelsplatsen vid höjden/högarna och syftar antingen till den ås där kyrkan är belägen eller till det tiotal gravhögar som finns omkring byn.

Vi började med att besöka kyrkan som är byggd 1873.
Kyrkans inre är strikt och rent i vitt och rymmer 300 personer.
En av utsmyckningarna är en relief av Axel Ebbe benämnd ”under stjärnan”.

Efter kyrkobesöket vandrade vi upp till Axel Ebbes grav.
Axel Ebbe är Hököpinges mest kände person. Han levde mellan åren 1868 och 1941 och har gjort sig känd som skulptör, målare och författare.

Hököpinge kyrkby bestod fram till enskiftet 1806 av drygt 20 större gårdar varav 3 var sk dubbelfyrlängade.
En av dem, Gamlegård, har just bytt ägare och vi fick tillfälle att gå in igenom dessa innergårdar.

I norra ändan av landsvägen vek vi av ner över åkrarna fram till den gamla handelsplatsen som hade sin storhetstid under 800- och 900-talen. Handelsplatsen var lokaliserad invid den på den tiden segelbara Pilebäcken och i anslutning till den väg som förband Trelleborg med Ellenbogen (Malmö), Uppåkra m fl dåtida boplatser.

Vi lämnade handelsplatsen och vandrade längs med Pilebäcken fram till motorvägen för att sedan söka oss till dagens väg mellan de båda Hököpingebyarna.

Väl inne i Hököpinge vek vi av på Bangårdsvägen där vi kunde inta en välbehövlig fika.
Den yngre Hököpingebyn har växt dels på grund av att man fick järnväg dit 1886, dels på grund av det sockerbruk som anlades där 1892.

Efter fikan gjorde vi en rundtur i byn och passerade bl a annat de två skolor som numera har förvandlats till privatbostäder.
Vi gick in i den sk Bruksparken där HSB har anlagt 10 st flerbostadshus i anslutning till de gamla sockerbrukslokalerna.
Enligt tidigare planer skulle även själva sockerbruksbyggnaden ha byggts om till bostäder men grundläggningen av byggnaden är för dålig så detta har måst skrinläggas.
Vad som ska ske med denna byggnad är f n oklart.

På vägen tillbaka till Kyrkbyn passerade vi såväl brukets disponentvilla som brukskontoret, två pampiga sekelskifteshus som vittnar om ett framgångsrikt företag.
Vi hann också stanna till vid dagens blomstrande företag Scandi Candy som fortsätter ortens livsmedelstradition (om nu godis kan räknas till livsmedel!?).

Tillbaka i kyrkbyn stannade vi vid Axel Ebbes hus Clythia som uppfördes 1914 och vi rundade gården Gränja där han föddes.
Även Gränja har bytt ägare och renovering pågår.

Vi vandrade sedan vidare längs Lilleväg med bron över Pilebäcken där ortens första skola legat och avslutade sedan vid kyrkan.

Ytterligare faktainformation finns i berättelsen från Vandring 62.

Elna & Ulf

Inga kommentarer: