Vandring 80 - vinter på Måkläppen

Denna gång hade vi en gäst med oss, som dessutom är bra på att skriva.
Här kommer hennes berättelse:


21 januari 2014 skulle Näsetvandrarnas 80:e vandring äga rum: Måkläppen utanför Falsterbo.

Det hade varit dåligt väder i flera dagar och Mormor Ulla hade därför varit osäker på om vandringen ens skulle gå att genomföra. Trots detta så åkte vi ner till Flommens golfbana på tisdagsmorgonen.
Klicka för stor bild
På parkeringen hade tjugosju tappra själar samlats för att trotsa väder men framförallt vind, 10-13 sekundmeter, för att vara exakt, som gjorde att den knappt nollgradiga luften kändes betydligt kallare.
Tursamt nog var alla ordentligt klädda med både mössor, ordentliga skor och vindbyxor.

Det var första gången för många, både på Måkläppen och med Näsetvandrarna och alla var förväntansfulla och sugna på att se sälar.
Redan efter några hundra meter kunde vi se tecken på att det hade blåst en hel del nere på Näset; en av de många badhytterna, som står längs stranden, hade nämligen vält och låg med botten upp i himlen, men vi lät inte det avskräcka oss.

I en relativt samlad trupp tog vi oss över sanddynerna och Mormor stannade flera gånger och berättade bl a om Måkläppens historia trots att den tilltagande vinden gjorde sitt bästa för att försöka överrösta henne.
På stora delar av golfbanan var det vatten så istället för golfspelare var banan invaderad av svanar och änder som försökte söka skydd i vassen. Fåglarna i luften drogs ut mot havet vilken riktning de än försökte flyga i.

Humöret i gruppen var på topp när de första sälarna syntes ute i vattnet.
För mig, som hade spenderat de senaste veckorna instängd på mitt rum i Lund och tentapluggat, var havet och vinden såklart en underbar omväxling men även de som bor nere på Näset verkade nöjda med upplevelsen.
Det är ju trots allt inte varje dag som man till en underbar utsikt får kämpa för att gå i en rak linje.

När vi kom ut till landmärket var det fikapaus o sedan dags att vända.
Vägen tillbaka gick trots motvinden väldigt lätt och folk återvände till parkeringen i olika takt.
Alla var väldigt nöjda och glada för turen och tackade Mormor.
Det hade varit en väl spenderad förmiddag och jag är säker på att flera av oss kommer att vilja återvända till Måkläppen och Näsetvandrarna inom en snar framtid.

Hälsn Elsa


Inga kommentarer: