Vandring 75 - Grönby hage

Den 15 okt 2013 samlades 39 vandrare vid den lilla parkeringsplatsen vid Grönby hage kl 9 på morgonen. Det var lite mulet men milt för årstiden och inte mycket vind.

Vi följde Gabeljungsvägen genom skog på båda sidorna.
Det var vackra höstfärger och både de mäktiga bokarna och de många lärkträden började gulna.


Vi beundrade de vackra fröställningarna av Euonymus europaeus, eller Benved som är det svenska namnet.
Den förekommer vilt i Skåne, Halland och Blekinge men det var många av oss som aldrig hade sett den förut.
Vill du plantera en sådan i din trädgård ska du fråga efter Körsbärsbenved i plantskolan!


Efter en stund vände vi av på Sillesjöräckan och kom fram till Kullatorp Arabstuteri där Maria Rendahl tog emot tillsammans med sin personal, Hanna och Amanda.
Kullatorp ingår i Dick von Blixen Finecke fideikommiss och byggdes som sk undantag 1878/79.
Maria och hennes man Jan Erik har ”livstidsarrende” och idag är det allt annat än ett undantag.
Vi var alla djupt imponerade av de fantastiska stallarna.

Så här beskriver Maria verksamheten på sin hemsida:

"Vi lägger stor vikt vid att det ska vara vackert för oss människor och rent och skönt för våra hästar. 
Att det är vackert är kanske inte det allra viktigaste för hästarna, men människan blir glad av omsorgsfull skönhet och det smittar av sig på våra fyrbenta vänner. 
Vårt huvudstall ”Paradstallet” rymmer åtta boxar. Vår princip är att inte ha galler mellan boxarna eftersom hästen av naturen är ett flockdjur. 
I det Arabiska Fullblodets ådror flyter minnen från en svunnen tid då hästarna levde tätt med människan i tält. Boxarna är murade i gammalt, återvunnet tegel och de mässingsbeslagna dörrarna är av körsbärsträ. Vi har öppet ända upp i nock, vilket ger en höjd på 8 meter. Luften är därför alltid frisk och fräsch. 
På stallgången har vi vacker ”ökensand” som lyser upp och knastrar hemtrevligt under hästarnas hovar."


Vi fick titta på alla stallarna, bl a Skötrummet med äkta matta på stallgolvet och levande ljus på väggarna och skön musik som bidrar till stämningen och Blå stallet, där hästarna kan stå under värmelampa modell större och bli ompysslade.
Mer information om stallarna och verksamheten på Kullatorps Arabstuteri hittar ni på deras hemsida.

I skötrummet fick vi även hälsa på Lille Bo, en svartvit 10-årig kille som numera njuter av livet på Kullatorp. Maria har ett samarbete med Helsingborgs djursjukhus och hon tar hand om och omplacerar friska katter som annars skulle ha blivit avlivade.

Maria berättade inlevelsefullt om hur de tar hand om sina hästar, hur de hjälper stona när de ska föda genom att vagga fram fölen. Hur fölen växer upp med sin mor och hur de senare varsamt skiljer dem åt innan de senare på säsongen återförenas och bildar en storflock i hagen.
Det finns tom ett åldringsvårdsprogram för de äldre hästarna.

Ja, vi var många som kunde tänka oss ett liv som häst på Kullatorp hos Maria.
Till sist frågade Maria om vi ville se en arabhäst dansa och det ville vi ju så klart.
I paddocken kom först Elysion, en brun 7-årig hingst som frustande dansade runt med elegant svansföring för oss. Därefter kom Eufemia, som är ett 13-årigt sto som väntar föl till våren. Eufemia var lite lugnare men alla araber älskar applåder och publikens jubel så det bidrog vi med så klart.
Det var nästan lite svårt att skiljas från Maria och hästarna men efter att vi alla blivit fotograferade tillsammans med Eufemia fortsatte vi vår vandring längs grusvägen.

Vi vandrade raskt ytterligare några kilometer mot vårt fikaställe. På vägen såg vi en stor flock hjortar som flydde bort över fälten när vi närmade oss. Bland alla bruna djur fanns en helt vit hjort, 1-2 svarta och 3-4 djur med stora kronor. Totalt var det bortåt 100 djur.

När vi fikade passade Annette på att värva vandringsledare för kommande vandringar.
Vi fick även flera trevliga vandringstips som vi tar med oss till planeringen av vårens vandringsprogram.

Sista biten tillbaka till bilarna gick vi på enkel traktorväg längs med en gård och hagar och avslutade vandringen ganska punktligt.

Annette och Ingrid

Candine
Ps
Efter vandringen skrev jag till Maria och tackade för att vi fick komma och då kom hon tillbaka med några bilder från vårt besök och ett tips om att det fortfarande finns några hästar till försäljning i år, bl a Candine, ett litet hingstföl på 1 år.
Mer info om detta kan intresserade hitta på deras hemsida, som du hittar till höger, här på vår sida
(Länkar till dem vi besökt).

Klicka på bilderna om du vill förstora dem.


Inga kommentarer: