Vandring 71 - Skanörs Ljung - Ängsnäset

Glada och förväntansfulla samlades 40 vandrare den 20/8 2013 för att vandra ut på Skanörs Ljung och vidare längs stranden utanför lagunen på Ängsnäset.
Solen strålade och vinden var västlig. Absolut optimala väderförhållanden för att vada över ”gattet” som förser lagunen innanför Ängsnäset med friskt vatten.
Vi gav oss iväg över Ljunghusens golfbana mot ljungheden på ”Kirr`s väg".

Skanörs ljung är fridlyst. Heden var en gång i tiden en lågväxande ekskog. Under 1000-talet och fram till 1600-talet avverkades skogen för att användas till skepp och marknadsbodar vid dåtidens marknader. Skanör och Falsterbo var kända för sina sillamarknader.
Så småningom blev sillen blev mindre vanlig och marknaderna mindre.
På heden finns lämningar av Skyttsie hage, som på medeltiden troligtvis var en kungsgård med tillhörande kronoskog. Hage är ett gammalt ord för gård.
De två rännorna på heden, Ammerännan i väster och Skilarrännan i öster, var gårdens begränsningar. Troligtvis var här fina jaktmarker och hjort var ett vanligt byte.
Gården var i bruk till 1600-talet då den av någon anledning brändes ned.

Vi njöt av den vackert blommande ljungen men såg inte till de vackra bruna korna som ska hålla heden fri från sly. Detta lyckas inte helt då korna inte äter de lite större björkarna. Vellinge kommun har nu skaffat en maskin för att hålla heden fri från björksly.

Vandringen fortsatte över Ammerbron som alltså har funnits sedan medeltiden, då säkert mycket bredare. Ammerrännan förbinder Öresund med Östersjön och var under medeltiden en farled där sillen fraktades ut till väntande fartyg på redden utanför Skanör eller Falsterbo.
På heden bodde enligt sägen en trollfamilj, där trollet Gya är det mest omtalade. Hon hjälpte ibland herdarna att vakta fåren, men är också känd för att ställa till trolltyg.

På hösten och på våren kommer många fågelskådare till näset för att beskåda det rika fågellivet. På hösten kommer många rovfåglar och ligger och utnyttjar termiken som uppstår över ljungen innan de flyger vidare söderut.

Vi fortsatte över Falsterbos gamla skjutfält ner till stranden, där vi avnjöt vår medhavda fika och njöt av den härliga solen.
På Ängsnäset, som är den yttre begränsningen av lagunen, vandrade vi mot ”gattet”. Vattnet var varmt och skönt (18 gr) och Bosse hittade en utmärkt väg. Alla kom torra till andra sidan.
Många hade aldrig gått den här ”vägen” och glädjen över äventyret var inte att ta miste på.

Denna vandring är en återkommande tradition; missade du den i år, kommer en ny chans nästa år.
Mer information om Skanörs ljungs historia, naturliv och växtlighet kan Du få via Tel: 0771-272700 kod 1167 eller på webbadress: www.hagen.web.surftown.se/ljungen.htm.

Ulla


I sommarens soliga dagar

har Näsetvandrarna ingen verksamhet, men i väntan på att vi skall låta oss beskådas av korna på Ljungen, kommer här en kort sammanfattning av vårens eskapader.




Våra duktiga vandringsvärdar ledde oss genom nio vandringar, med totalt 358 deltagare, vilket ger ett genomsnitt på 40 deltagare per gång.

Vädret var med oss, oftast var det perfekt vandrarväder, men vi fick också uppleva några bistra vandringar i början av året, men med bra kläder och en positiv inställning, så kunde
vi njuta även av dessa vandringar.
Tyvärr fick vi ställa in den första vandringen, på Måkläppen, men det kommer fler tillfällen att delta i denna vandring.
Vi har ju med åren skaffat oss ett par traditioner, bl.a. så är första vandringen efter juluppehållet alltid till Måkläppen, och efter sommaruppehållet är det över Ängsnäset
(i år den 20 augusti).

Höstens program är som vanligt varierande, med några repriser, men även nya äventyr och upplevelser väntar oss.
De programansvariga sliter med programmet för våren 2014, och de vill gärna att du som kan tänka dig att vara vandringsvärd, hör av dig till någon av dem.
(Du ser vilka de är, under fliken "Köksgänget", här på hemsidan.)
Och som vanligt gäller att vem som helst kan vara vandringsvärd - det måste inte vara fantastiskt, och det måste inte vara på nya platser hela tiden - det är samvaron, motionen och upplevelsen som är "grejen".
Och man får givetvis vara flera vandringsvärdar - egentligen hur många som helst.

Ibland säger folk att dom hade tänkt att vandra med oss, men att dom glömmer bort det.
Då går det utmärkt att prenumerera på det som skrivs här på hemsidan;
underst i högerspalten finns en liten ruta som heter "Få nyheter via e-post" - där fyller du i din e-postadress, och följer sedan instruktionerna.
En utförlig beskrivning hur du gör finns under fliken "Vanliga frågor", i både ord och bild.
Skulle du ha problem med detta, så får du gärna kontakta mig (Rolf), så hjälper jag dig.
Det fina med detta är att allt som publiceras på hemsidan skickas med e-post till dig - på så sätt missar du ingenting.
Du blir inte översvämmad med mail - det enda vi publicerar är inbjudningar och vandringsberättelser, samt ett par inlägg med info, som detta, per år. Kommentarer/anmälningar får du inte mail om.
Inget annat skickas till dig, och du kan när som helst avbeställa prenumerationen genom
ett enkelt klick.

Ha en fortsatt trevlig sommar, och välkommen den 20 augusti! 


augusti 2013