Vandring 68 - bokskogen i ljusgrön skrud

Tisdagen den 7 maj kl. 09.00 samlades 45 förväntansfulla näsetvandrare på dansbaneparkeringen vid Torups slott.
Det var årets skönaste dag, solen sken, vindstilla och runt 18 grader - kan man begära mer?

Vi vandrade tillsammans genom portalen in till slottsträdgården där Britta berättade lite om slottets tillkomst samt dess olika ägarbyten under seklen.
Sedan promenerade vi genom parken och tittade på rosentrappan, djurkyrkogården samt kryddgården innan vi lämnade trädgården och startade vår vandring i bokskogen.Solen sken från en helt blå himmel och vitsipporna bredde ut sig som en vit matta under bokarnas skira grönska som än så länge släppte ner ett lagom solljus på oss vandrare.

Vi underhölls också av en symfoni av fågelsång - det var givetvis lövsångaren, Sveriges vanligaste fågel, men också bofinken och grönsångaren ledsagade oss på vår vandring - den senare låter ju som en ärta som snurrar på en skiva, när man passerar dens revir! Och göken hoade i fjärran.
Efter 1 timmes promenad då vi följde lite olikfärgade slingor, stannade vi vid ett vindskydd och intog vår fika.

Helena berättade lite om hur malmöborna fick tillgång till bokskogen under 1800-talet.
Därefter fortsatte vandringen tillbaka och avslutades i den andra delen av slottsparken.Många vårblommor visade upp sig i all sin glans, såsom vit- och gulsippa, vårlök, svalört, harsyra, skogsbingel och rödplister.
I slutet på vandringen gick vi förbi ett stort fält med pestskråp, eller pestilensrot, som den också kallas. Bilden föreställer denna växt, som ursprunglogen kommer från Mellan- och Sydeuropa. Den togs hit av munkar som använde den som medicinalväxt. Två skedar, två gånger om dagen höll pest och gulsot borta. Den var även bra mot hosta, och lagd på vin hjälpte den mot huvudvärk. Bladen ansågs ha svett- och urindrivande effekt.

Vi fick även tillfälle att titta in i det nyöppnade fikastället som inryms i stallet innan hemfärden.

Klicka på bilderna om du vill studera dem närmare.Helena Holmström och Britta Kittel
Inga kommentarer: