Vandring 64 - Stadsvandring i Västra hamnen (VH) Malmö

44 vandrare samlas den 12 mars 2013 i ett underbart väder, solsken, ingen vind, alldeles stilla och solen värmer trots att det är några minusgrader.
Vi kallar vår vandring en vandring in i framtiden och startar från hundrastplatsen i Öresundsparken och går längs kanalen förbi EWP (Enercon Windtower Production), vindkraftverket som ska få stanna till 2015 och sedan är det ovisst vad som händer.
Vi passerar också Nordmill, som tar hand om spannmål, som levereras dit från både land och vatten.
Vi går förbi delar av högskolan med bl.a. ett fantastiskt projekt i vardande som heter Niagara 2 som skall härbergera Högskolans administration och som ritats av arkitekterna Lundgaard och Tranberg i Köpenhamn.

I bakgrunden håller Malmö Live- kongress, konserthus och hotell på att byggas.
Vi stannar till vid Orkanen, som är fakultet för lärande och samhälle, bibliotek och IT.
Vi besöker biblioteket med dess underbara utsikt och härliga utrymmen för studier och speciellt designade möbler. Malmö högskola är landets största med 24000 studenter.

Sedan vandrar vi över Klaffbron förbi SVT:s fina lokaler fram till Torrdockan från 1857 (byggd av Malmö hamn), som skall omges med svart granit och eventuellt få stolar och ett räcke mot torrdockan gjorda av Mats Theselius och en dockport i form av ett vattenfall av Kristina Martoush.
Härliga trädäck runt vattnet skall också bidra till att göra området besöksvänligt.

Vi berättar om Kockums historia som startade runt Davidhallstorg på 1840-talet och i hamnen runt 1870. Genom markutfyllnader vid många olika tillfällen,  främst under 1900-talet kunde verksamheten utökas.
På 1950 och 1960-talet var Kockums ett av världens största varv.
Som mest arbetade där runt 6000 personer varav 1/5 av utländsk härkomst.
Det nya huvudkontoret Gängtappen byggdes 1957 och Kockumskranen 1974.
Men 1987 lades den civila fartygsproduktion ned och lite senare förlades den militära helt till Karlskrona. Kockumskranen såldes 2002 till Sydkorea.

Efter Kockum hade Saab under kort tid biltillverkning i hamnen och Saabs fina lokaler fungerade därefter som mässhall.
Bredvid Torrdockan ligger nu Media Evolution City, nav för TV, film, dataspel och musik.
En härlig byggnad sammanfogad med den gamla Kockumsfasaden utåt Stora Varvsgatan.
Intill ligger Minareten, ett gammalt , charmigt skyddstorn från 1936 som byggdes för att skydda 100 Kockumstjänstemän från bomber, som skulle studsa mot väggarna och sedan brisera vid basen.

Därefter går vandringen till Dockplatsen där vi har utsikt över Dockan, ett bostadsområde med en fin hamn för småbåtar, Mercedeshuset (som är huvudkontor för Mercedes i Sverige), det prisbelönta Regionhuset, diverse restauranger bl.a. Årstiderna by the sea och en fin stenskulptur av Claes Hake, som heter Arch.

Skateboardparken som ligger i Stapelbädden får också ett besök. Här anordnas stora tävlingar och den lär vara en av Europas största.

Vi berättar att väster om Stapelbädden kommer ett område som heter Masthusen att byggas.
Det kommer bli en tätbebyggd stadsmiljö som skall fungera som mötesplats för hela Västra hamnen med en blandning av kommersiell verksamhet och bostäder och där man tänker sig att det skall finnas aktiviteter "24 timmar om dygnet".
VH beräknas vara färdigbyggt runt 2030 och det skall då bo c:a 10000 människor där och finnas c:a 20000 arbetsplatser. Man tänker sig att VH skall bli en tillgång för alla malmöbor, som genom goda kommunikationer skall söka sig dit för att ta del av alla områdets attraktioner som bad, skatebordpark, en fantastisk lekplats, restauranger och kommers.

Sedan styr vi kosan mot havet förbi nya stora variationsrika bostadsområden såsom Kappseglaren och Fullriggaren. Alla byggda med höga miljökrav, vilket bl.a. visades i Shanghai 2010 och stärkte vår position som ett av världens klimatsmartaste områden.

Vid Scaniabadet med det isblåa havet i bakgrunden vilar vi litet i den ljuvliga solen och förtär vår matsäck och möter 4 deltagare som vi tappat bort (Förlåt!).
Där berättar vi om de sociala, ekologiska och ekonomiska visionerna man har för VH.
Här är energin förnybar genom solceller, solfångare, vindkraft och akviferer. Man har grönskande tak och kanaler som transporterar bort dagvattnet och man bygger höga hus mot havet för att ge skydd åt den lägre bebyggelsen mer centralt.
Det finns både hyresrätter och bostadsrätter och byggandet är flexibelt så att man skall kunna bo där hela livet. De första 5 åren är man medlem i en bilpool utan kostnad.

Därefter går vi till Daniaparken där det finns möjligheter för lek, solning och picknick.
Vi beundrar Monica Goras fina växthus, som ligger i anslutning till ett äldreboende och vänder sedan kosan till Turning Torson, denna skruvade byggnad, 190 m hög, 9 kuber, 54 våningar med kontor i de två lägre kuberna.

Vi stannar vid Annika Svenbros konstverk som är ett öga inmurat i en betongmur och konstaterar att ögat blinkar mot oss.
Efter att ha passerat European Village med sina olika personliga hus vandrar vi längs Sundspromenaden med bl. a isländske konstnären Sigurdur Gudmundssons konstverk ”Diamonds are everywhere” , vilket består av 40 stenar som har blankpolerats i Kina och sedan placerats ut längs strandkanten. Väldigt vackert!
Trädäcket som vi går på är gjort av acobe . Ett träd som är ekologiskt och har hämtats från Kamerun.

Sedan går vi förbi husbåtarna och stannar vid finländska Kari Cavéns konstverk Waterfall som består av 102 kranar som just nu är stängda men som skall ha vatten rinnande ur sig.
Bakom oss har vi Ankarparken med sina biotoper bestående av alm, bok, tall och ekdungar planterade mitt i staden för att utöka mångfalden.

Där avslutar vi vår sagolika förmiddag i denna visionära stadsdel, som på alla vis är en mötesplats för hela Malmö

Birgitta Nelson och Susanne Ramel


1 kommentar:

Anonym sa...

Det finns ett 90-tal fantastiskt fina bilder i fotoalbumet, från denna vandring, insända av deltagarna.
Mycket sevärt!

Rolf