Vandring 59 - Östra Grevie

Tisdagen den 20 nov 2012 drog 44 vandrare iväg till Östra Grevie i ett grått, men ändå rätt milt och stilla novemberväder. 
När alla väl kommit på plats på Folkhögskolans parkering startade Annika med lite historik över byn Östra Grevie som fått sitt namn genom dess läge "öster om gravhögarna", bland andra de närliggande bronsåldershögarna Bolmers högar.

Byn är en av södra Skånes många små kyrkbyar och byborna hade fram till slutet av 1800-talet sin huvudsakliga näring i jordbruket.
Gårdarna låg samlade längs huvudgatan "Gamla Landsvägen" tills enskiftet genomfördes 1807.

Månstorps Kungsgård hade stort inflytande över byn och lät också bygga så kallade gatehus till bostäder åt de arbetsbönder som gjorde dagsverken på gården.
Livet var hårt och fattigt för de flesta av byns invånare ända till slutet av 1800-talet då järnvägen kom till Östra Grevie som nu blev stationssamhälle.

Förutom två skolor och sjukvård, brandstation och polis fanns då gott om näringsidkare av olika slag som drev diversehandel, toffelmakeri, kvarn, smedjor, snickarverkstad, bageri, hotell och caféer för att nämna några.

Idag finns det 300 invånare i byn, men man hoppas på ett nytt uppsving när pågatågen om några år börjar gå mellan Malmö och Trelleborg.

Här slutade vi "föreläsningen" och med Wiveca i spetsen gav vi oss ut från byn längs Steglarpsvägen och gjorde första stoppet vid det gamla tegelbruket som grundats av grosshandlaren och riddaren Olof Andersson i Trelleborg.
Det gav arbete åt många i bygden men fick slå igen i slutet av 90-talet.

Vi vandrade vidare ut mot fält och hagar med nyfikna hästar och såg så småningom Bolmers högar vid horisonten.
Längre bort låg Steglarps gravfält, ett av de största i Norden.
Kan kanske bli ett mål för någon framtida vandring!
Så vände vi tillbaka för att hinna med en liten tur i byn innan besöket på Folkhögskolan.
Kyrkan var tyvärr låst, men vi kunde beskåda några av de gamla husen.
Hotellet, som också innehållit förhörsrum och häkte, det lilla spettekaksbageriet, den gamla kvarnen som varit bageri och café och byakrogen Moses i Vassen, där byborna träffas ännu idag, dock inte öppet denna dag.



Barnasinnet kom fram när fikapausen förlades bland gungor och sandlådor på en för tillfället tom lekplats.
Snart hördes skratt och glam när det fikasugna gänget smakade på de medhavda läckerheterna.

Sedan bar det av för besök på Folkhögskolan där vi fick en mycket trevlig introduktion av rektor och medarbetare och sedan rundvandring i ateljéer, matsal och konferensavdelningar.
Vi fick prata med eleverna och titta på deras arbeten, och frågorna haglade åt båda hållen.
En härlig utställning av textillinjens elever i den gamla gymnastiksalen som numera kallas "Louvren" fick vi också se, och det berättades att golvet nyligen lagts om, och att 150 dansare skulle hålla Tangomaraton där så småningom.

Vi ställde många frågor, och fick veta att skolan är en ideell stiftelse, med bra ekonomi, ca 350 elever, att ca 40 av eleverna bor på skolan, att man serverar dagens rätt för allmänheten, med inriktning på när- och härodlat, att man har en omfattande konferensverksamhet, och flera sommarkurser dit vem som helst är välkommen.
Flera av oss vill säkert återvända till skolans julmarknad och provsmaka matsalens läckerheter.

Tillsammans blev allt till en inspirerande förmiddag och vi hoppas att alla vände hem nöjda och glada.

Wiveca och Annika


Inga kommentarer: