Vandring 32 - Hammars backar

Vandringsvärd Wiveca Eliasson Efter en lång vacker bilresa längs sydkusten tisdagen den 21 juni 2011 träffades vi alla 26, varav hela 9 var herrar, vid Nybrostrands utomhusbad. Solen strålade, tyska, svenska, engelska blandades i den svala luften och glädjen stod högt i tak. Buss 322 anlände och där satt redan en lite vandringsgrupp med stavar! Chauffören blev märkbart irriterad när han hörde att Wiveca inte bokat plats. Vi såg att det fanns plats till oss också så vi trampade in genom alla ingångarna, den irriterade chauffören schasade på oss och Duobiljetten behövde inte utnyttjas.

Det var en internationell skara av käcka vandrare från Näsetvandrarna, Naturfreunde Lachen i Schweiz och så Thomas från en by söder om München som begav sig ut på vårens sista vandring.
I Kåseberga var sillmackan precis lika god som den brukar vara och midsommarblommorna prunkade i backarna. När alla behov tillfredsställts trampade vi uppför åsen från istiden och berättade lite om Ales stenars två olika ursprung på svensk-tysk-engelska. Kalendern eller skeppssättningen fotograferades och sedan avvek vi från turist grupperna.
Över böljande, blommande kullar gick så vandringen. Många stättor klättrade vi över. Ibland gick vi längst ut på brantkanten med havet djupt nedanför oss. På inlandssidan bredde skånska slättens alla gröna färger ut sig på paletten. Det blåste kraftig motvind och drakflygarna gjorde uppvisningar runt våra huvud.
Efter ca 1,5 timmars åsgång vandrade vi neråt på Kabusa skjutfält. Vid ett fort fann vi lite lä, åt vår matsäck, blickade bakåt på det 'Skottland ' vi just lämnat och förberedde oss för strandvandringen. Många gick barfota i det kalla, gröna vågskvalpiga vattnet. Andra gick i den gula sanden och några blev kvar på Kabusaängarna högre upp. Fortfarande bara vi och naturen. Så småningom dök så de första strandvillorna med havsutsikt upp och vi knöt på oss våra skor igen. Efter ca 3,5 timmar var vi så framme vid parkeringen igen . Kanske var det bara chaufförerna som var vakna på hemvägen. En av de vackraste vandringarna i Skåne - tror vi!!!
Wiveca och ändalykten EwaInga kommentarer: