Vandring 71 - Skanörs Ljung - Ängsnäset

Glada och förväntansfulla samlades 40 vandrare den 20/8 2013 för att vandra ut på Skanörs Ljung och vidare längs stranden utanför lagunen på Ängsnäset.
Solen strålade och vinden var västlig. Absolut optimala väderförhållanden för att vada över ”gattet” som förser lagunen innanför Ängsnäset med friskt vatten.
Vi gav oss iväg över Ljunghusens golfbana mot ljungheden på ”Kirr`s väg".

Skanörs ljung är fridlyst. Heden var en gång i tiden en lågväxande ekskog. Under 1000-talet och fram till 1600-talet avverkades skogen för att användas till skepp och marknadsbodar vid dåtidens marknader. Skanör och Falsterbo var kända för sina sillamarknader.
Så småningom blev sillen blev mindre vanlig och marknaderna mindre.
På heden finns lämningar av Skyttsie hage, som på medeltiden troligtvis var en kungsgård med tillhörande kronoskog. Hage är ett gammalt ord för gård.
De två rännorna på heden, Ammerännan i väster och Skilarrännan i öster, var gårdens begränsningar. Troligtvis var här fina jaktmarker och hjort var ett vanligt byte.
Gården var i bruk till 1600-talet då den av någon anledning brändes ned.

Vi njöt av den vackert blommande ljungen men såg inte till de vackra bruna korna som ska hålla heden fri från sly. Detta lyckas inte helt då korna inte äter de lite större björkarna. Vellinge kommun har nu skaffat en maskin för att hålla heden fri från björksly.

Vandringen fortsatte över Ammerbron som alltså har funnits sedan medeltiden, då säkert mycket bredare. Ammerrännan förbinder Öresund med Östersjön och var under medeltiden en farled där sillen fraktades ut till väntande fartyg på redden utanför Skanör eller Falsterbo.
På heden bodde enligt sägen en trollfamilj, där trollet Gya är det mest omtalade. Hon hjälpte ibland herdarna att vakta fåren, men är också känd för att ställa till trolltyg.

På hösten och på våren kommer många fågelskådare till näset för att beskåda det rika fågellivet. På hösten kommer många rovfåglar och ligger och utnyttjar termiken som uppstår över ljungen innan de flyger vidare söderut.

Vi fortsatte över Falsterbos gamla skjutfält ner till stranden, där vi avnjöt vår medhavda fika och njöt av den härliga solen.
På Ängsnäset, som är den yttre begränsningen av lagunen, vandrade vi mot ”gattet”. Vattnet var varmt och skönt (18 gr) och Bosse hittade en utmärkt väg. Alla kom torra till andra sidan.
Många hade aldrig gått den här ”vägen” och glädjen över äventyret var inte att ta miste på.

Denna vandring är en återkommande tradition; missade du den i år, kommer en ny chans nästa år.
Mer information om Skanörs ljungs historia, naturliv och växtlighet kan Du få via Tel: 0771-272700 kod 1167 eller på webbadress: www.hagen.web.surftown.se/ljungen.htm.

Ulla


Inga kommentarer: