Vandring 67 - Västra Ingelstad och Månstorps gavlar

En yster skara på 38 vandrare startade den 23 april vid V. Ingelstads kyrka, vilken stammar från 1100-talet och är bygd i romansk stil. Där fick vi en intressant guidning av kyrkovaktmästaren Ingrid Brodde. Utgrävningar tyder det på att det funnits en träkyrka tidigare.
Vid 1500-talets början blev kyrkan gravkyrka åt ägaren till Mogenstrups borg (nuvarande Månstorps gavlar). Hans fru var kraftfull och manhaftig och var en hängiven katolik och ville vila under altaret efter sin död, varför en krypta byggdes där. Sedan dess har familjerna på Mogenstrup sin gravplats där.
Det var också hon som anskaffade altarskåpet som är tillverkat i Antwerpen omkring 1520.
Dopfunten från 1967 huggen i sandsten. Vi såg bl.a. kyrksilvret och en vacker matta av Märta Måås Fjetterström.

Det första skolhuset byggdes 1814 bredvid kyrkan.
Poststationen kom på 1870-talet och postadressen var Månstorp uppkallad efter borgen.
Den byttes sedan till Jordholmen efter en närliggande gård.

Byn vaknade till liv när kontinentalbanan invigdes 1898.
Månstorps station bytte då namn till Jordholmen 1910 för att undvika ortsammanblandningar.

En spannmålshandel etablerades liksom ett mejeri vilka betytt mycket för samhällets utveckling.

Tågtrafiken upphörde 1973.

Nuvarande skola och prästgård ligger en bit från själva bykärnan. Skolan är en 1-9 skola med ca 400 elever. Den är privat och heter Framtidskompassen.

Dagens vandring skulle ta oss ut på Söderslätt längs Östersjöleden runt V. Ingelstad.
Första stoppet var vid Månstorps gavlar. Det är ruinerna av den renässansborg som uppfördes 1540-47 av danske riddaren Eske Bille. Redan tidigare fanns ett herresäte på platsen.
Runt borggården anlades 26 m breda och 5 m höga jordvallar i st. f. traditionella murar.
Borgen hade 4 våningar.
Huset var lyxigt inrett med riddarsal på andra våningen (t.ex. glaserat stengolv, målat trätak, högklassig stenskulptur, kistor av cypressträ, ljuskronor av ren.och hjorthorn).
Mogenstrup ärvdes av den danske kungen, men överlämnades till svenskarna 1660 som ett av bornholmska vederskapsgodsen. Under skånska kriget 1678 stormades borgen av dansk kringströvande trupp. Ladugårdarna brann ner, varpå borgen övergavs. Material från borgen har använts till husbygge i trakten. Borgruinen används under somrarna som scen för musik och teater.

Vandringen gick nu vidare i det vackra backlandskapet och det kändes skönt att ha vinden i ryggen.
Efter den välbehövliga kaffepausen vandrade vi vidare mot Västra Kärrstorp.
Där finns en kyrka i romansk stil från 1200-talet. Klocktornet är i samma höjd som långhuset och efter en tillbyggnad 1864 mot norr och söder bildades en korsarmskyrka.

Nu tar vi av till vänster tillbaka till V. Ingelstad.
Då känns vårvinden i ansiktet och det är ganska tröttande att ha vinden mot sig. Halva gruppen gick direkt tillbaks till kyrkan och andra halvan tog en lite längre väg för att titta på Bröddarps stubbamölla.
Den uppfördes 1840 av Jon Andersson och drevs fram till 1960-talet. 1967 skadades möllan av en kraftig storm och därefter slutade man mala.
Året därpå fick Oxie härads hembygdsförening möllan i gåva.
2004 spelades en film in här: Ett besök på Bröddarps mölla.

Så var vi framme vid landsvägen från Malmö igen och tog cykelbanan tillbaka till V.Ingelstads by. Vandringen var ca 12-13 km.

Anita och Bo Wahlin


Inga kommentarer: