Vandring 51 - Sofiero i försommarskrud

Efter en halvtimmas fördröjning då vandringsvärden hade kört fel väg kom till slut 37 frusna vandrare in på Sofiero, den 5 juni 2012.

Redan innanför grindarna möttes vi av hänförande Rhododendronblomning och doft!
Hundratals Azaleaarter i alla dess färger bjöd oss på en effektfull entré.

Kronprins Oskar, sedermera kung Oskar den II och kronprinsessan Sofia upptäckte marken här 1864 och gjorde den till kunglig egendom.
Det var orostider i Europa med krig mellan Danmark och Tyskland så istället för att åka utomlands för rekreation åkte kronprinsparet så långt söderut de kunde inom landet för att besöka Carl von Platen med familj på närliggande Kulla Gunnarstorp.
Sofia, knappt 30 år, var klen och medtagen efter att hon fött 3 barn på 4 år men här skulle Sofia få ro – Sofie-ro. Under Oskars och Sofias tid gjordes inga större ingrepp i den vegetation som naturen själva gett den stora parken eftersom Sofia fruktade de råa vindarna från Öresund så hon ville ha kvar trädridån bakom slottet.
På framsidan öppnade man upp och anlade en stor gräsmätta och man planterade också ett antal exotiska träd samt en fruktträdgård.

Det var först 1905 när Oskars sonson Gustav Adolf och hans Margareta fick Sofiero i bröllopsgåva som parken började ta form.
Margareta, som kom från England, var mycket trädgårdsintresserad och hon såg till att bygga upp trädgården och parken.
Det är Margareta som har ritat den långa murrabatten och den berömda Ros- och Pärongången mm. Margareta dog redan 1920 men Gustav Adolf, sedermera Gustav VI Adolf, fortsatte hennes gärning och var även den som klädde in ravinen i Rhododendron.
Det finns idag ca 10 000 plantor fördelat på 150 rena arter och ungefär lika många hybrider.

Men det var inte bara växter som vi kunde njuta av.
Annika berättade att många av de skulpturer som finns i parken skapades i samband med ett internationellt symposium som hölls 1988 och till vilket ett antal konstnärer från hela världen inbjudits.
Ett av villkoren var att endast svensk och företrädesvis skånsk natursten skulle användas i konstverken.
En av de mer slående skulpturerna är "Seeing red" i röd granit, med tema nordisk mytologi (jätten Ymers hiskeliga död).

Lekskulpturen "Lejonlabyrinten", som inspirerats av La Fontaines fabel om Lejonet och råttan, är populär bland både barn och vuxna.

Vi fortsatte vår vandring och njöt av Rhododendronblomningen både uppifrån och nere i ravinen, där vi på vissa ställen gick under storväxta Rhododendron på de slingrande gångarna.
Från ravinen gick vägen runt det blommande Kejsarträdet framför slottet via en underbar rabatt med Kandelabervivor i olika färger, och den undersköna Bergvallmon i lysande blått, till Kronprinsessans Margaretas Blomstergata där vi fikade.

Vi passerade Reuterswärds labyrint på vägen till Orangeriet, där vi beundrade Konsthantverkarnas utställning med bl a glas, keramik, smycken och vackra lampor i batikfärgat papper mm.

Efter fikan vandrade många på egen hand för att kika mer på sina favoriter och många hann även med ett besök i Plantskolan som ligger i norra hörnet av parken.

Sofiero tillhör numera Helsingborg stad. Kung Gustav VI Adolf som gick bort 1973 hade testamenterat parken till Helsingborgarna. Man har förvaltat arvet väl.
Idag är parken ett populärt utflyktsmål både för Skåningar och Danskar och år 2010 utsågs parken till Sveriges vackraste. År 2011 fick parken utmärkelsen Europas vackraste park.
På hemvägen stannade vi i Löddeköpinge på restaurang Lucy’s med den härliga retromiljön inspirerad av amerikanskt 50-tal. 
Här serverade krögaren Fredrik Hanborn, som är Annettes svärson, en sen lunch bestående av kycklingpaj med bacon och sallad och till kaffet serverades Toblerone cheesecake.




Originalfotona finns i fotoalbumet, tillsammans med många andra, och länkar till Sofiero och Lucys finns i länksamlingen.

Inga kommentarer: