Vandring 33 - Vada i lagunen

Glada, förväntansfulla samlades vi den 16/8; 14 vandrare (12 kvinnor, två män) för att vandra ut på Skanörs Ljung och vidare längs stranden utanför lagunen på Ängsnäset. Solen strålade och vinden var västlig. Absolut optimala väderförhållandeför att vada över ”gattet” som förser lagunen innanför Ängsnäset med friskt vatten.

Vi gav oss iväg över Ljunghusens golfbana mot ljungheden på ”Kirr`s väg".
Vi var lite oroliga att heden skulle vara allför våt efter allt regnande, men det var inga problem.

Skanörs ljung är fridlyst. Heden var en gång i tiden en lågväxande ekskog. Under 1000-talet och fram till 1600-talet avverkades skogen för att användas till skepp och marknadsbodar vid dåtidens marknader. Skanör och Falsterbo var kända för sina sillamarknader. Sillen blev mindre vanlig och marknaderna mindre.

På vår vandring passerade vi Skyttsie hage, som på medeltiden troligtvis var en kungsgård med tillhörande kronoskog. Hage är ett gammalt ord för gård. De två rännorna på heden; Ammerrännan i väster och Skilarrännan i öster, var gårdens begränsningar.
Troligtvis var här fina jaktmarker, och hjort var ett vanligt byte.
Gården var i bruk till 1600-talet då den av någon anledning brändes ned.
Vi njöt av den vackert blommande ljungen och beundrade de vackra korna som håller heden fri från sly.

Vandringen fortsatte över Ammerbron som alltså har funnits sedan medeltiden, då säkert mycket bredare. Ammerrännan förbinder Öresund med Östersjön och var under medeltiden en farled.
På hösten och på våren kommer många fågelskådare till näset för att beskåda det rika fågellivet och vi passerade en utsiktsplats men ingen fågelskådare syntes till.
Vi fortsatte över Falsterbos gamla skjutfält ner till stranden, där vi avnjöt vår medhavda fika.

På Ängsnäset , som är den yttre begränsningen av lagunen, vandrade vi mot ”gattet”. Vi hade tur; det var lågvatten och vi kunde vandra över. Några hittade en djupare väg och fick bära ryggsäcken på huvudet, några hittade en längre väg där det inte var så djupt.Vattnet var varmt och skönt men ingen badade på riktigt. Många hade aldrig gått den här ”vägen” innan och glädjen över äventyret var inte att ta miste på.

Väl framme vid golfklubben avslutade vi dagens vandring med en kopp kaffe och en trevlig pratstund på terassen.

Denna vandring är tänkt att bli en återkommande tradition; missade du i år, kommer ny chans nästa år.

Mer information om Skanörs ljungs historia, naturliv och växtlighet kan Du få via Tel: 0771-272700 kod 1167 eller på webbadress: www.hagen.web.surftown.se/ljungen. Htm. På denna sida kan du sedan leta vidare för ytterligare mer kunskap.

Dagens värdar: Ulla Jerre och Birgitta Nelson Clauss

Inga kommentarer: