Vandring 30 - Badhyttsrundan från Skanör till Falsterbo

25 stycken glada vandrare, varav 2 herrar, träffades bakom Skanörs kyrka i ett strålande väder, för att under Ingrid Liljenfors och Annette Wilhelmssons värdskap ta sig en tur längs badhytterna i Skanör – Falsterbo tisdagen den 31 maj 2011. Vi började med att gå förbi Skanörs borgruin och berättade lite om den, sedan fortsatte vi förbi Bakdjupet, den på medeltiden segelbara farleden in till Skanörs centrum,längs med Borgmästarstigen.

När vi kom fram till badhytterna berättade vi om hur badlivet hade sett ut i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Badhusen hade förbytts mot badtält och senare 7-delade haspbadhytter för att som nu i nutid vara stationära badhytter. Vi gick längs med hytterna till Hovbacken där bryggan en gång gått ut till vattnet, som då, låg betydligt längre ut än i dag. Vi följde stranden bort till hamnen.
Berättelsen om Baltiska Cementfabriks AB, som legat där Sjöscoutkåren har sin nuvarande klubbstuga, drogs. Det hade ju aldrig producerats någon betong där, utan sägs vara ett kamouflerat kanonfundament för tyska artilleripjäser, som efter en beräknad tysk invasion avsågs att monteras för att effektivt plugga igen Öresund. Någon invasion kom inte till stånd och något år efter första världs-krigets slut revs fabrikens tunna ½-stens väggar, då det hela uppdagades.

Vi fortsatte längs den södra piren i hamnen, för att intaga vår fika. Detta visade sig trots att vi hade fått en lugn vrå där, inte vara någon bra idé. Det hade blåst in en massa gräs och tång som inte såg så trevligt ut, så det beslöts att vänta tills efter Slusan med det. Vi betraktade hamnen och hamnens historia, bygget, förbättringar och även tankarna om ångbåtsfärjetrafik berättades.

Vandringen fortsatte längs med flera badhytter och vi gick över bron till Slusan och fick så småningom en paus med fika i en skön sandgrop där någon snäll badhyttsägare lagt dit plankor att sitta på, en del föredrog en annan grop och en del satt med lä för vinden bakom en badhytt. Det smakade bra.

Tiden gick så fort och snart var det dags att fortsätta en bit till längs badhytterna. Vi gick över långa bryggan som går över Flommensjöarna och Flommens golfbana fram till Kärleksstigen. Vi tittade på tångvallarna, som består av torv och sjögräs. Vi passerade det stickspår som blivit gjort från Skanörs järnvägsstation till betongfabriken.

Vi spanade efter Skärfläckor och vi hittade en del.
Vi hann precis tillbaka till kyrkan igen vid 12- tiden.
Ingrid Liljenfors och Annette Wilhelmsson

Inga kommentarer: