Vandring 19 - Kultur- och konstverksvandring i Trelleborg

Tisdagen den 2 november samåkte 17 deltagare, varav en man, de två milen till parkeringen vid Folkets Park i Trelleborg. Denna parkering, som normalt är rätt tom eftersom man inte behöver betala parkeringsavgift eller ha någon parkeringsskiva, var för ovanligheternas skull proppfull och vi fick söka i granngatorna efter lediga platser för våra bilar. Vi startade vår tisdagstur med lite duggregn, men det var inte värre än att vi klarade oss utan paraplyer. Det var bara Anita som behövde lite skydd för att hålla sina vandringsnoteringar torra.

Trelleborg hade på 1200-talet en storhetstid, då det var gott om sill. Stadsrättigheter fick Trelleborg år 1257. Vi startade vår vandring med att tittade på Flickan och fisken i Folkets park av Edvard Trulsson. Sedan gick vi norrut mot Norra kyrkogården där vi tittade på Invalidmonumentet av Axel Ebbe. Det gjordes till minne av de invalider som dog (och begravdes på kyrkogården) när de var på väg hem till Europa efter 1:a världskriget. Vi tittade också på Sjömanskyrkogården från 2:a världskriget. Sedan gick vi in i Norra kapellet där Birgitta Nelson Clauss berättade om sin vackra vävnad som används att lägga ovanpå kistan vid begravningar.

Vi gick förbi Folktandvården där det tidigare också fanns mödravårdscentral och där finns Mor och barn av Erik Höglund. Därefter promenerade vi bort mot S:t Gertruds väg som var ”fina gatan” på 50, 60 och 70-talet. Där växer rödblommande kastanjeträd som är väldigt vackra på våren. Där står en staty av Johan Kock som har grundat de flesta av stadens industrier bl.a. ”Gummit”. Han skänkte 5 miljoner till en stiftelse som fortfarande finns. Därifrån kan man söka pengar till utbildning, hjälp vid sjukdom och pensionärshem.

Sedan gick vi mot Ebbehallen. Axel Ebbe föddes i Hököpinge av storbönder. Han var gift 3 ggr och fick 2 döttrar. Hans sista hustru Lillemor skänkte samtliga Ebbes verk till Trelleborgs stad efter hans död. Då byggde de Ebbehallen i funktionalistisk stil och den invigdes år 1935.
Vid entrén finns två av hans verk: Leksaken och Kyrkogrimmen. På västra sidan finns Dantehällen, en skulptur i brons med sjöjungfrur.

På andra sidan gatan såg vi det gamla fina badhuset från 1939. Vi gick in och tittade på Axel Ebbes staty: Lättare än luft och den fina mosaikväggen Aurora och vindarna. Utanför badhuset står Solglitter av Carl Milles.

Vår promenad gick vidare mot Nygatan där det växer 68 ginkoträd från 50-talet. Efter ett kvarter kom vi till Algatan och det som kallas ”bankahörnan”. Där finns en Portalskulptur av Anders Olsson från 1932. Där står också Nästan halvvägs av Fred Åberg från 2005. Den är 13,5 m hög och gjord i brons. Nästa stopp var vid Rådhustorget där Mobile av Clas Hake finns. Det är en honungsfärgad ring som symboliserar evigheten. Strax intill vid nuvarande systembolaget finns Den visa och den fåvitska av Axel Ebbe. Den kallas också för Spara och slösa eftersom det fanns en bank här tidigare. Sedan kom vi till Böst från 1996 av Fred Åberg som de flesta sett i början av TV:s Sydnytt. Alla hade inte sett den utsträckta handen från en av kvinnorna under paraplyerna som skall inbjuda till fysisk kontakt.

Nere vid Ångkvarnen står Gestalt i storm av Bror Marklund. Han gör voluminösa figurer och har även gjort Thalia på Malmö Stadsteater. Inne på Ångkvarnen finns en muralmålning av Johan Falkman. Han fick i uppdrag av kommunen ett skildra de senaste 100 åren av dess historia i sin målning. Man kan se Kapten Cesar Johnson, tågfärjan Deutschland, m/s Skåne, krigsfångar, stuveriarbetare, ånglok, soldater, berlinmuren och fyrtornet i hans målning.
Där finns också Emma av Edward Trulsson. Det är en galjonsfigur som suttit på tankern Falsterbohus och är en gåva av makarna Malmros (rederi) 1984.

Efter fikan fortsatte vi till klosterruinen från 1267. Där bodde 12 tiggarmunkar i 250 år. År 1530 när reformationen nådde hit förstördes klostret och hittades vid utgrävningar 1931.

Vid Gamla Torg har Linné varit på sin skånska resa och där finns ett minnesmärke från denna.
Där finns också Mikaelibrunnen av Jonas Fröding. Sedan gick vi vidare mot St Nicolai kyrka och tittade på konstverket Månårsfåglar av Thyra Lundgren. Nu styrde vi kosan mot Stortorget med den kända Sjöormsfontänen av Axel Ebbe. Den avtäcktes 1935 av kronprins Gustav Adolf. Över ingången till nya museet kunde vi se ytterligare ett verk av Birgitta Nelson Clauss. På västra sidan av museet finns Berlinmuren. Murbiten avtäcktes 50 år efter de sista dagarnas krigshändelser. Inne i Stadsparken som anlades 1896 finns en rosenträdgård med 60 olika rosor och 60 olika träd. Där såg vi ”Små djur” av Ralf Borselius som kommer från Österlen. I en av dammarna står Irrblosset av Axel Ebbe från 1919. Den skänktes av Frans Malmros vid deras silverbröllop. I hans kvinnoskulpturer kan man finna jugendtidens stildrag.

Vi avslutade vandringen uppe vid Övre station och tittade där på Skåneland av Per-Erik Villö.
Det är ett vattenspel i rostfritt stål som ger uttryck åt Skånes landskap med sina mjuka böljande former och dess närhet till havet.

Anita och Bo Wahlin

Inga kommentarer: