Vandring 15 - Natur- och kulturvandring runt Falsterbo

Under Anna Ljungstens utmärkta värdskap fick vi uppleva Falsterbos natur- och kulturskatter. Även Britta Kittel har varit delaktig i planeringen men hon njöt denna dag av den fantastiska naturen i Skottland. Här följer Annas fina sammanfattning av vandringen.

Den 7 september kl 9.00 samlades vi, 16 vandrare (14 kvinnor och 2 män), på Skoltorget i Falsterbo. Det visade sig bli en fin dag med friska vindar men utan utlovat regn.
På torget mötte Britt-Elise Björnhov upp. Hon är sekreterare i Falsterbonäsets naturvårdsförening (FNF) och har bland mycket annat arbetat med projektet Natur- och kulturvandring i och runt Falsterbo Stads
park. Britt-Elise guidade oss utefter naturslingan i stadsparken. Parken har 70 olika arter av träd och buskar och slingan markerar med skyltar olika naturmiljöer och träd. Vi fick en spännande vandring i den vackra parken och förundrades över mångfalden av växter och buskar som Britt-Elise initierat visade på och berättade om.

Vi fortsatte vår vandring ner mot havet och klitterna förbi Sankta Gertruds 1300-talskyrka, som bland annat sagts vara en offerkyrka, där man genom offer kunde botas från olika åkommor.

Efter att ha passerat tomten för Strandhotellet som revs på 70-talet vandrade vi mellan badhytter till Falsterbohus, där vi hittade en liten äng i lä för vinden och kunde njuta av vår matsäck. Många av vandrarna kunde berätta om minnen från tiden när Falsterbohus fortfarande var hotell och restaurang. Här har minsann man kunnat roa sig med mat, dryck, dans och kasino. Och för dem som var yngre kunde det bli goda tillfällen till FF när föräldrarna roade sig på Falsterbohus!

Ewa informerade oss om sina planer med flytt till USA och hur vi ska kunna fortsätta våra vandringar med hennes engagemang och insatser från oss vandrare. Till allas glädje får Ewa det hela att låta helt möjligt.

Nästa anhalt strax intill gjorde vi vid ruinerna av den gamla fogdeborgen Falsterbohus från 1300-talet. Här sägs unionsdrottning Margareta ha bott på genomresa och här dog hennes son kung Olof bara 17 år gammal år 1387.

Efter att ha bestigit Kolabacken, som i olika former fungerat som fyr fram till 1796 då Falsterbo fyr byggdes ritad av arkitekt Olof Tempelman, gick vi ner till stranden genom Falsterbo golfklubb. Runt om i Falsterbo finns trevliga informationstavlor och vid Falsterbo Golfklubb kan man ringa 0771-27 27 00 kod 1152 för att lära sig mer om omgivningarna.

Väl framme vid Sälskyddsområdet, som har beträdnadsförbud tom oktober, var planen att vika av mot den tillåtna vandrarzonen. Det visade sig dock att det plötsligt på någon dag blivit högvatten. Men Bo ledde oss en liten sväng runt vattnet och så var vi på banan igen runt Ule nabbe och vidare mot Falsterbo fyr. På vägen fick vi även beundra en fridlyst och väl skyddad martorneväxt.

Vägen tillbaka till Skoltorget gjorde vi genom det gamla villabebyggda Falsterbo. Här besåg vi Josef Franks fem villor, från 20- och 30-talen, fortfarande så moderna och tilltalande. Vi fick även en blick på Anders Österlings hus med sin skrivarstuga ritad av Josef Frank.
Och slutligen innan våra vägar skildes åt på Skoltorget igen kunde vi beundra Hjalmar Gullbergs vackra hus.

Vill passa på att tacka Ewa och alla glada och positiva vandrare, som gör det till ett sant nöje att försöka sig på att leda en vandring.

Anna Ljungsten

Inga kommentarer: