Vandring 11 - Rhododendronvandring i Ljunghusen

Denna vandring slog vi alla rekord när vi till slut blev 22 vandrare (varav 4 herrar) som våra duktiga vandringsvärdar Raste och Inge Svensson bjöd på en blomstrande sommarvandring i Ljunghusen. Vi hade dock fått hjälp att överskrida vårens deltagarmål, att samla 20 deltagare på en vandring, genom att tre gäster från Vellinge kommun deltog. Det var nyligen pensionerade kollegorna Kenneth Jönsson som sysslat med kommunens ekonomi samt Birgitta Borgström och Majvor Larsson från kommunkansliet som vi med glädje gav en tur ute i kommunens härliga natur. Väderprognosen visade på regn frampå dagen och kyliga 14 grader så det var en välklädd skara som samlades utanför Ljungenskolan vid niotiden den 15 juni 2010.

De av golfspel solbrända vandrarvärdarna var fantastiskt väl förberedda och inledde Rhododendronvandringen i Ljunghusen med att dela ut ett kompendium med information om vandringvägen, växter som vi skulle passera och lite om Ljunghusens historia.
I samlad trupp promenerade vi först till Rigmor Ljungs fina residens på Trastvägen för att beskåda hennes två enorma blålila Rhododendron av sorten Catawbiense Grandiflorum, som växer intill ett vackert hav av Lupiner. Rigmor berättade stolt att den äldsta Rhododendrondon hade planterats i början av 1900-talet, Nordens största, men att hon själv hade planterat en ny, lillebror, då hon flyttade in i huset för snart 50 år sedan. Om ytterligare några år var hon rädd för att Rhododendron tagit över hela trädgården så att hon måste flytta på huset.
Orsaken till att Rhododendron växer så bra i Ljunghusen är att jorden håller ett så lågt ph-värde, men att de växer så bra just på Trastvägen tror Rigmor beror på att de växer under ekträd och att bladen ger god gödning. Ett annat tips är att strö tång runt plantan när man planterar den.

Vandringen gick vidare längs Ljungskogens grusvägar och Raste berättade om olika typer av typiska Ljunghusenväxter. Plötsligt dök Raste in i en trädgård med en fin vit gammal villa och en stor Rhododendron som hade blivit kraftigt beskuren. Trots att man hade gått hårt åt den gamla busken kom det upp nya skott överallt från osynliga rötter i gräsmattan. Raste berättade att han hade flera rotskott på tillväxt i sin trädgård men det lär ta ett tag innan de vuxit till en buske.

Efter en stunds vandring under ivriga samtal hamnade vi på stranden och vi traskade kaffesugna vidare i en lång gåsmarch till den nybyggda bryggan vid Storvägen där vi plockade upp våra matsäckar. Denna gång var det Vivekas tur att bli dekorerad med ett vandrarmärke och bli medlem nummer 21.

Solen kikade fram och våra jackor packades ner i våra ryggsäckar medan vi traskade vidare bort mot golfbanan för att så småningom hamna i Inge och Rastes fina trädgård vid tredje golfhålet. Inge serverade oss ett läskande glas juice medan Raste berättade hur de för 12 år sedan gjort om trädgården i samband med att de flyttade från Veberöd till Ljunghusen. Vi fick många goda trädgårdstips och det tog ett tag innan vi lämnade den sköna idyllen.

Vandringen gick sedan vidare genom Ljunghusen tillbaka mot skolan igen, men innan vi kom tillbaka till utgångspunkten passerade vi skylten med information om Skyttsie hage, en halvkretsformad vall ute på Skanörs Ljung från ett ödelagt hemman från 1765.
Både Skyttsie Hage och Fredshög har av tradititionen pekats ut som ladugårdar under Falsterbohus på medeltiden.

Efter en härlig vandring som var 7,5 km lång enligt Brittas stegmätare, tackade vi värdparet och jobbade oss igenom namnhälsningen som naturligtvis var extra krävande denna gång.

Inga kommentarer: